Ali poznate domžalsko muzejsko hišo?

Menačenkova domačija

Menačenkova domačija bi lahko rekli, da je razmeroma nov prostor domžalske kulturne dediščine. Občina Domžale je domačijo odkupila in jo leta 2003 obnovila in preuredila v muzej s primarno nalogo prikazovanja bogate obrtniške tradicije Domžal. Do konca leta 2010 je bilo upravljanje domačije zaupano Društvu narodnih noš Domžale, od leta 2011 dalje pa deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

Hiša je bila zgrajena na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Njen namen je bil bivališče in delavnica krojaške družine. Domačija je bila bogato opremljena s pohištvom, orodjem, oblačili in ostalimi predmeti ter je avtentičen prikaz nekdanje podobe hiše in življenja kmečko-obrtniške družine Ahčin. Bivalni del je sedaj namenjen etnografski zbirki, v gospodarskem delu pa so urejeni razstavni prostori. Na podstrešju domačije je stalna postavitev umetniških del kiparja Franceta Ahčina. Zunaj na zeliščnem vrtu pa je prostor za počitek.

Obnovljena Menačenkova domačija pripoveduje zgodbo o družini, v kateri so delovale vsaj tri generacije krojačev. Leta 1898 jo je zgradil krojač Janez Ahčin na mestu stare domačije, ki je nekaj let pred tem pogorela. Da so novo hišo sploh lahko postavili, je odšel za nekaj let na delo v Ameriko. Leta 1918 se je poročil z ženo Marijo in imela sta devet otrok. Krojaška obrt ni bila dovolj velik vir za preživetje, zato si je družina pomagala z obdelovanjem zemlje ter vzrejo živali.

V družini Ahčin pa niso bili le krojači. Dva sinova sta postala duhovnika in bila posvečena isti dan in sicer  16. julija 1921. Žiga je postal frančiškanski duhovnik in je deloval v Kamniku in Brežicah, Ivan pa je nekaj let kasneje tudi doktoriral iz teologije. France je bil priznani akademski kipar, ki se je šolal v Italiji. Po vojni je odšel v Argentino in tam odprl tovarno umetniške keramike. Svojo zbirko umetniških del je ob koncu življenjske poti podaril Občini Domžale. Očetovo obrt je nasledil Franc Ahčin, ki je kot krojač delal do svoje smrti leta 1956.

V Menačenkovi domačiji potekajo različni dogodki, ki temeljijo na lokalni in nacionalni kulturnozgodovinski dediščini. Za bogato ponudbo dogodkov skrbi Kulturni dom Franca Bernika Domžale.

Vir: Visit Domžale

Karin Božič Zupančič; Foto: arhiv Visit Domžale

Tagi