60 let olimpijskega dviganja uteži v Domžalah

V okviru dogodka »Srečanja in spominjanja« je v prostorih Knjižnice Domžale v ponedeljek, 8. januarja 2024, v soorganizaciji Knjižnice Domžale in Cvete Zalokar potekala predstavitev zbornika ob 60 letnici delovanja težko atletskega kluba (TAK) Domžale. Ob številnih arhivskih fotografijah in pripovedovanju avtorjev zbornika predsednika TAK Domžale Jerneja Oreška in administratorja Valentina Oreška, so se obiskovalci dogodka, med njimi je bilo tudi veliko bivših in sedanjih tekmovalcev, seznanili v povedni in slikovni predstavitvi o delovanju tega uspešnega domžalskega športnega kolektiva.

Težko atletski klub Domžale (TAK Domžale), član Zveze olimpijskega dviganja uteži Slovenije, se ukvarja z izvajanjem olimpijske športne discipline dviganje uteži, ki predstavlja enega izmed maloštevilnih športov, v katerih so tekmovali športniki na prvih olimpijskih igrah moderne dobe leta 1896 v Atenah.

TAK Domžale je bil ustanovljen 17. 3. 1963 leta v Prevojah pri Domžalah, pri čemer se od leta 1970 klubski prostori nahajajo v Športni dvorani Domžale. Pobudnik za ustanovitev kluba je bil Lojze Dolenc. Na ustanovnem sestanku pa so bili prisotni Lojze Dolenc, Milan Kosmatin in Zmago Berlec, ki je pred tem že treniral olimpijsko dvigovanje uteži v Ljubljani. Za prvega predsednika kluba je bil izvoljen Lojze Dolenc.

Klub ima bogato zgodovino delovanja in uspehov na področju tekmovalnega športa tako v bivši Jugoslaviji kot v samostojni Sloveniji. Celotno obdobje obstoja kluba so zaznamovali številni uspehi domžalskih dvigalcev uteži, tako na državnih kot tudi mednarodnih tekmovanjih.

Zaradi številnih tekmovalnih uspehov ter dolgoletne tradicije TAK Domžale sodi med najuspešnejše slovenske klube, ki se ukvarjajo z dviganjem uteži.

Kot sta v pogovoru dejala avtorja zbornika Jernej in Valentin Orešek, sta se ob želji, da bi napisala zbornik, najprej soočila z vprašanjem, kaj zapisati? Vseh aktivnosti v celotni zgodovini kluba seveda ni mogoče napisati. Tako sta se osredotočila predvsem na področje ekipnih tekmovalnih uspehov kluba in individualnih tekmovalnih uspehov posameznih članov kluba.

Poleg tega sta opisala tudi druge aktivnosti kluba, brez katerih tekmovalni uspehi niso mogoči, kar zajema tudi pridobivanje športne opreme in urejanje klubskih prostorov. Nekaj prostora sta v knjigi namenila tudi opisu ustanovitve kluba in aktivnosti v prvem obdobju delovanja, kar pa je bilo zaradi pomanjkanja arhivske dokumentacije in časovne oddaljenosti kar težka naloga. Največja težava je bila zbiranje informacij in gradiva, tako pisnega kot slikovnega, saj je bil klubski arhiv precej pomanjkljiv.

Arhivske informacije so bile najbolj zastopane za zadnjih dvajset let delovanja kluba. Velik del arhivskega gradiva in arhivskih dokumentov od leta 2006 dalje je prispeval Ivan Peterca, Janez Velepec je tudi pridodal velo kamenčkov v mozaik zbiranja gradiva za kar se jima iskreno zahvaljujeta. Posebna zahvala pa gre tudi Jožetu Zaluberšku iz Težko atletskega kluba Rudar Velenje, ki je omogočil vpogled v starejše zapisnike tekmovanj v 70., 80., in 90. letih preteklega stoletja, na katerih so bili udeleženi tudi tekmovalci iz Težko atletskega kluba Domžale, predstavljajo pa pomemben vir podatkov iz tedanjega časa. Precej gradiva pa sta našla tudi v knjigi Črni Graben – Od Prevoj do Trojan Staneta Stražarja, ki je v njej opisal ustanovitev Težko atletskega kluba Prevoje, kasneje preimenovan v Težko atletski klub Domžale.

Po odlični predstavitvi zbornika je sledil še slikovni prikaz povedanega na projekcijskem platnu, kjer sta avtorja zbornika Jernej in Valentin Orešek ob pripovedovanju prikazala lepo število arhivskih fotografij iz celotnega obdobja delovanja Težko atletskega kluba Domžale, za katere je bilo najuspešnejše leto tekmovanja prav leto 2023, na 60 letnico kluba, ko so osvojili največ medalj in tudi po točkovanju največji uspeh kluba.

Imajo pa tudi državno rekorderko v dviganju uteži Petro Pavlič, ki je leta 2021 v Domžalah dobila nagrado in plaketo za naj športnica občine Domžale.

Več o uspehih Težko atletskega kluba Domžale si lahko pogledate v video posnetku.

Avtor Miro Pivar,  Foto in video: Miro Pivar

Tagi