10 božjih zapovedi – vse, kar morate vedeti

Dobro vemo, da če ni postavljenih pravil, po katerih bi se morali ravnati v družbi, kmalu nastaneta nered in kaos. In 10 božjih zapovedi je 10 preprostih pravil, ki bi jih ljudje morali dosledno upoštevati, če bi želeli živeti v mirnem sožitju.

Izvor 10-ih božjih zapovedi in njihov pomen

Božje zapovedi ali Dekalog so nastale v začetku izraelske zgodovine – v čas izhoda Izraelcev iz Egipta po 430-letnem suženjstvu. Do svobode jih je vodil Mojzes, pri čemer so se podali preko puščave Arabskega polotoka, kjer so v neznani deželi in v pomanjkanju krepili svojo vero v Boga.

Po treh mesecih so prispeli do vznožja gore Sinaj, na katero se je za 40 dni in 40 noči povzpel Mojzes. Ob koncu bivanja na gori je prejel tudi dve kamniti tabli, na katerih so bile zapisane božje zapovedi – edine zakone, po katerih naj bi se tedaj ravnali Izraelci, da bi na ta način živeli v miru in medsebojnem spoštovanju.

Kaj nam govore 10 božjih zapovedi?

Danes so božje zapovedi pomemben del Svetega pisma in predstavljajo enega najpomembnejših besedil tako Stare kot Nove zaveze. Lahko bi rekli, da 10 božjih zapovedi zajema praktično ves pravosodni sistem sveta in so nekakšna pravila, po katerih naj bi se ravnalo človeštvo.

Katere božje zapovedi poznamo?

1. Božja zapoved: Veruj v enega Boga
Prva božja zapoved govori o tem, da vera pomeni priznavati Boga kot Gospoda vsega. To pomeni, da ga častimo, molimo, se mu zahvaljujemo ali se nanj obračamo s prošnjami. Prav tako nam ta božja zapoved zapoveduje izpolnjevanje zaobljub, ki smo jih dali Bogu.

2. Božja zapoved: Ne skruni Božjega imena
Druga božja zapoved nam zapoveduje, da sveto Božje ime spoštujemo s klicanjem, blagoslavljanjem, hvaljenjem in poveličevanjem. Božje ime ne smemo uporabljati v obliki bogokletja, ki je sam po sebi velik greh, prav tako pa ne smemo uporabljati kletvic, krivo prisegati in obljubljati, kar nimamo namena izpolniti.

3. Božja zapoved: Posvečuj Gospodov dan
Na Gospodov dan je Bog pri stvarjenju sveta počival in zato je namenjen počitku. Z njim pa se spominjamo tudi osvoboditve Izraela iz egiptovske sužnosti. Do Jezusa je za Gospodov dan veljala sobota, potem pa nedelja, s čimer se kristjani spominjajo Kristusovega vstajenja. Na ta dan se kristjani udeležijo mašnih obredov in je namenjen telesnemu ter duhovnemu oddihu.

4. Božja zapoved: Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji
Četrta zapoved nam zapoveduje, da častimo in spoštujemo naše starše. Otroci jim dolgujemo hvaležnost, učljivost in pokorščino, v primeru, da se znajdejo v položaju pomanjkanja, bolezni ali osamljenosti, pa smo jim otroci dolžni moralno in gmotno pomagati. Starši so na drugi strani prvi odgovorni za vzgojo otrok v krščanski veri in jih ljubiti ter spoštovati.

5. Božja zapoved: Ne ubijaj
Človeško življenje je sveto in ga je potrebno spoštovati. Zato nikomur ni dovoljeno uničiti človeškega bitja, pri čemer se izključuje zakonita obramba oseb in družbe. Peta božja zapoved prepoveduje tudi splav, direktno evtanazijo in samomor.

6. Božja zapoved: Ne nečistuj
Bog je ustvaril človeka kot moža in ženo, pri čemer je spolnost izraz njune pristne ljubezni. Grehi, ki nasprotujejo šesti božji zapovedi so prešuštvo, samozadovoljevanje, pornografija, prostitucija, posilstvo in homoseksualna dejanja.

7. Božja zapoved: Ne kradi
Sedma zapoved zagovarja zasebno lastnino ter spoštovanje oseb in njihovih dobrin. Prepoveduje predvsem tatvino kot samovoljno prilastitev tujih dobrin, kar se nanaša tudi na izplačevanje nepravične plače, služenje dobička v škodo drugih, ponarejanje, utajo davkov, trgovske prevare, korupcijo, oderuštvo in še mnogo drugega.

8. Božja zapoved: Ne pričaj po krivem
Vsak človek je poklican k iskrenosti in resnicoljubnosti, zato ta zapoved prepoveduje kakršnokoli krivo pričanje, krivo prisego in laži. Prav tako na prepoveduje obrekovanje, opravljanje, prilizovanje ali dobrikanje, ki so povod za težje grehe.

9. Božja zapoved: Ne želi svojega bližnjega žene
Deveta zapoved nam določa, da premagujemo naša poželenja v mislih in željah. Zato nam prepoveduje gojiti misli in želje glede dejanj, ki jih prepoveduje že šesta zapoved.

10. Božja zapoved: Ne želi svojega bližnjega blaga
Deseta zapoved dopolnjuje deveto, temelj obeh pa je zavist. Ta zapoved zahteva spoštovanje do tuje lastnine, predvsem pa se moramo zavedati, da ne moremo imeti vseh stvari kot drugi. Zato prepoveduje lakomnost, pohlepnost po tujih dobrinah in nevoščljivost.

Če natančno preučimo vseh 10 božjih zapovedi, lahko ugotovimo, da so to tudi osnovna načela, po katerih se skuša ravnati današnja družba. Čeprav so bila namenjena Izraelcem, pa so danes še vedno koristne, saj temeljijo na načelih, ki ne bodo nikoli zastareli.

Z njimi je lahko celotna družba veliko bolj složna, le upoštevati bi jih bilo treba.

Naročnik oglasa: Škofijska knjigarna

 

Tagi