Uresničimo sanje otrokom s posebnimi potrebami

10. dobrodelni koncert za otroke s posebnimi potrebami

V soboto, 9. februarja 2019, ob 19. uri bo v šolski telovadnici Zavoda Cirius Kamnik potekal že 10. tradicionalni dobrodelni koncert za otroke s posebnimi potrebami, ki nosi naslov Uresničimo sanje. Koncert, na katerem bodo nastopili številni glasbeniki, bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenija Boruta Pahorja.

Letos mineva že 10 let odkar so prvič organizirali dobrodelni koncert za otroke s posebnimi potrebami z naslovom »Uresničimo sanje.« Vsako leto so organizatorji poskušali s koncertom pomagati otrokom, da so se lahko udeležili tabora, v letošnjem jubilejnem 10. dobrodelnem koncertu, pa želijo z zbranimi sredstvi omogočiti osemnajstim mladostnikom s posebnimi potrebami vsaj daljši izlet, za katerega upajo, da bi bil vsaj dvodnevni. Vse pa je seveda odvisno od srčnosti in dobrote obiskovalcev koncerta. Zato si organizatorji želijo, da bi dobrodelni koncert obiskalo čim več ljudi, saj bodo le tako lahko mladim s posebnimi potrebami uresničili sanje in jim vsaj malo polepšali njihov vsakdan.

Obiskovalce dobrodelnega koncerta bo v prijeten glasbeni večer popeljal Konrad Pižorn Kondi, saj se je vabilu organizatorjev odzvalo veliko število glasbenikov. Tako bo Konrad Pižorn Kondi ali kot so ga poimenovali otroci »naš drugi očka« na oder povabil naslednje glasbenike:

Letošnji 10. dobrodelni koncert z naslovom »Uresničimo sanje« bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Borutom Pahorjem. Pripravili so pester glasbeni program, zato v soboto, 9. februarja 2019, ob 19. uri vabljeni v telovadnico Zavoda Cirius Kamnik, da skupaj uresničimo sanje otrokom s posebnimi potrebami. Vstop bo s prostovoljnimi prispevki. Vabljeni!

Mladostniki, ki jim želijo z dobrodelnim koncertom pomagati, se šolajo v Zavodu Cirius Kamnik in so vključeni v program PRP (Post rehabilitacijski practikum). Program je namenjen dijakom s posebnimi potrebami, ki zaradi narave bolezni, poškodbe ali drugih razlogov, ne morejo biti uspešni v rednih srednješolskih programih. Program je prav tako namenjen tudi učencem, ki so utrpeli možgansko poškodbo. V osnovi ni časovno omejen, vendar napredek pri posamezniku in njihovih dosežkih spremlja tim strokovnih delavcev. Je pa program seveda prilagojen za vsakega dijaka posebej. V njem razvijajo socialne veščine za čimbolj samostojno in neodvisno življenje posameznika. Vsak posameznik obiskuje tiste predmete, ki jih izbere. Poudarek je na vsebinah, ki imajo zlasti praktični pomen in uporabno vrednost v vsakdanjem življenju (matematika, slovenski jezik, spoznavanje naravnega in družbenega okolja, likovna, glasbena in športna vzgoja). Otroci in mladi v sklopu programa razvijajo tudi ročne spretnosti. Rezultat dela so izdelki, ki jih otroci ustvarjajo (obdelava papirja, tkanin in izdelki iz različnih vrvic, barvanje stekla, izdelava slik in mozaikov, izdelava vitraža in obdelava stekla v tiffany tehniki, obdelava in oblikovanje gline in njej podobnih materialov, ročna in strojna obdelava lesa ter kovin in drugo). Izdelovanje izdelkov poteka pod nadzorom delovnega inštruktorja ter likovnega pedagoga. V pomoč pa je tudi spremljevalec. Gre torej za celostni razvoj otroka s posebnimi potrebami. Gre za aktivno preživljanje prostega časa, pridobivanje socialnih veščin (tabori, ekskurzije), skupinsko delo (treningi komunikacije), projektne oblike dela (kino predstave, video delavnice, računalniške animacije, internet …), obiskovanje kulturnih prireditev, muzejev in galerij. Pomemben del programa so tudi zdravstvene, rehabilitacijske in terapevtske obravnave, ki so v pristojnosti zdravstvene službe in so zapisane v individualnih načrtih (zdravstvena oskrba, fizioterapija, delovna terapija, logopedija, psihološke obravnave.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Simon Zorman

Tagi