Unikatne jaslice Janeza Pavlija letos vsebujejo tematiko Velike planine

Janez Pavli iz Domžal vsako leto pripravi unikatne jaslice, za kar porabi kar veliko svojega prostega časa. Se pa njegov vsakoletni trud in vztrajnost zagotovo izplačata, saj so njegove jaslice vsako leto res nekaj posebnega. Letos si je za tematiko izbral Veliko planino in to z izredno natančnimi podrobnostmi.

Pri večini jaslic je običajno v ozadju mesto Betlehem z okolico, nekateri pa jim dodajo še kakšne motive iz slovenske tradicije. Janez Pavli si je za letošnjo tematiko izbral Veliko planino. Ko si ogledujete njegove jaslice dejansko vidite Veliko planino v malem in to z izredno natančnimi podrobnostmi. Poleg planinskih koč, poti, znamenj in kažipotov, je postavljen tudi Domžalski dom z vsemi detajli, za katerega je Janez porabil kar tristo ur dela. Seveda pa jaslice dopolnjujejo tudi številne figurice, nekatere izmed njih so stare že okrog osemdeset let in so izrezljane iz lipe. V ozadju Velike planine se vidijo gore, ki jih je na platno naslikal Darko Leban iz Rodice. Za pravo vzdušje ob ogledu jaslic, pa je poskrbljeno s primerno osvetlitvijo, plamenčki, šumenjem vode ter z nežnim pritrkavanjem zvonov, ki prihaja iz ozadja.

Samo za postavitev letošnjih jaslic je Janez porabil štirinajst dni, seveda pa tu ni všteta izdelava domžalskega doma, planinskih koč, kažipotov in še mnogih drugih podrobnosti. Janez nam tudi zaupa, da bi postavil še večje jaslice, če bi imel več prostora.

Vabljeni, da si Janezove jaslice ogledate tudi sami, zato ga le obiščite na Taborski 19 v Domžalah, kjer vam bo Janez rade volje pokazal svoje jaslice in vam povedal marsikaj zanimivega o njihovi izdelavi. Prepričani smo, da boste nad njegovimi jaslicami izredno očarani.

Janezove jaslice izpred dveh let pa si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov