Uči se v Domžalah, osvaja svetovni operni vrh

Prejšnji teden je v španski Barceloni potekalo eno največjih tekmovanj opernih pevcev na svetu: Francisco Vinas, kjer je izjemen uspeh dosegel tudi slovenski kontratenor Žiga Lakner, ki je sicer iz Idrije, a se večkrat na teden vozi v Domžale na ure solo petja k Alenki Gotar, mag.art.

Mednarodno tekmovanje opernih pevcev Francisco Vinas v Barceloni, ki je letos potekalo že 54. po vrsti, je eno največjih in najbolj pomembnih opernih tekmovanj, ki se ga udeležujejo že renomirani pevci, praviloma že angažiranih tudi v najbolj pomembnih opernih hišah na svetu, kot je newyorški Metropolitan in druge. Vsako leto se na predtekmovanja, ki potekajo v New Yorku, Tokiu, Milanu in po drugih glasbenih prestolnicah po vsem svetu, udeleži približno 1500 opernih pevcev, v končno tekmovanje pa se jih uvrsti 100. V žiriji pa sedijo najvidnejša imena opernega sveta.

Letos je bilo prvič, da se je na to tekmovanje uvrstil tudi Slovenec in sicer kontratenor Žiga Lakner, ki je blestel že v predtekmovanjih in kljub nadvse močni konkurenci prišel do samega polfinala, čeprav je bil s svojimi rosnimi 21. leti daleč najmlajši udeleženec, saj je povprečna starost tekmovalcev sicer okoli 30 let. Doživel je bučne ovacije in celo vzklike "Bravo!" s strani žirije. V finale so se kasneje uvrstili pevci, ki že delajo mednarodno kariero.

Žiga Lakner se solo petja in teorije uči pri Domžalčanki prof. Alenki Gotar, mag.art, in je v zgolj treh letih študija petja pri njej iz povsem nešolanega pevca prišel v sam svetovni operni vrh.

Slovenska javnost ga je spoznala, ko je bil finalist resničnostnega glasbenega šova Slovenija ima talent, po tem pa je začel resno pevsko kariero, tako na pop-opernem področju, kakor tudi na opernem, saj nastopa v celi Sloveniji, zmaguje na tekmovanjih doma in v tujini.

Gospa prof. Alenka Gotar, mag.art., je ta hip zagotovo najbolj vsestranska učiteljica petja v Sloveniji, saj njeni učenci skoraj brez izjeme zmagujejo na tekmovanjih na vseh glasbenih področjih, od opere do popa. Kot zanimivost: od leta 2010 so na festivalu Fens v Kopru kar 4-krat zmagali njeni učenci, na Glasu mladih so slavili 3-x, pobirajo pa tudi druge nagrade in se uvrščajo v vrh slovenske glasbene scene in jo tudi resno krojijo. Trenutno pa bomo lahko kmalu navijali še za eno njeno učenko: ekstravagantno Raiven, ki je bila lani 2. na EMI, se letos znova poteguje za zmago na tem festivalu, kjer je njena mentorica, ki jo je zgradila, slavila že leta 2007.

Z gospo Gotar lahko pridete v kontakt preko facebooka: https://www.facebook.com/alenkagotar ali preko e-pošte: sustarji@gmail.com.

Avtor: N.L. Foto: zasebni arhiv Žige Laknerja
Tagi