Trzinka je ubrano prepevala, poskočno plesala in navdušeno igrala

V nedeljo, 19. maja 2019,  je v Trzinu potekala 2. revija pevskih zborov »Trzinka poje, pleše in igra«, ki je v potekala v okviru Tedna ljubiteljske kulture in v organizaciji Kulturnega društva Ivan Hribar Trzin ter Ženskega pevskega zbora Trzinke. Obiskovalci, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano Kulturnega doma Trzin, katera je pokala po šivih, so lahko prisluhnili bogatemu kulturnemu programu, kateri je obsegal širok nabor petja, glasbe, plesa in igre.

V samem uvodu so obiskovalci prisluhnili Verdijevi – La Traviata – È strano! È strano … Follie! … Sempre libera … v izvedbi rojakinje, Trzinke, sopranistke Ane Pusar Jerič. Slednja je po predvajanem posnetku skladbe, tudi lepo nagovorila goste v dvorani, se pošalila na lastni račun, rekoč, da si lahko oddahnejo ter, da jim v nadaljevanju ne bo potrebno poslušati opernih arij.

Župan Občine Trzin, Peter Ložar je v svojem govoru povedal, da ga veseli, da so Trzinke nazaj v Trzin pripeljala ubrano in pristno domače petje. Njegova želja je, v kar je tudi prepričan, da ta prireditev postane tradicionalna. Program je povezoval France Peternel, kateri se je tudi malo pošalil med menjavami nastopajočih na odru. Nastopajoči, na odru se je zvrstilo trinajst različnih skupin in posameznikov, so predstavili izjemen program, ki se je pričel z nastopom Ženskega pevskega zbora Trzinke in Moškega pevskega zbora Radomlje. Združen nastop obeh zborov ter njuno ubrano petje, je zbrane navdušil, predstavila pa sta pesmi iz bogate zakladnice slovenskih ljudskih pesmi. Da pa niso kar tako, so dokazali s priredbo dalmatinske skladbe »Ruža crvena«, s katero so občinstvo spravili na noge.

V nadaljevanju je sledil nastop Otroškega pevskega zbora Osnovne šole Trzin in Plesne šole Miki. Sledila je točka, katera človeka pomiri in je pravi balzam za ušesa, za kar je poskrbelo Štorsko pevsko društvo Osti Jarej. Za počasno stopnjevanje programa in same prireditve, so poskrbeli v Glasbeni šoli Lartko, saj so se predstavili izredno nadarjeni učenci te glasbene šole. Da pa klape ne sestavljajo samo moški ter, da so kos izzivu, pa so nam dokazala tudi dekleta iz Ženske klape Kamelje. Njihova dovršenost in energija petja je občinstvo v dvorani popeljala v svet iluzij, v čas poletja in morja. No, da pa Trzinci niso kar tako in imajo neverjetne talente, s katerimi se lahko postavijo ob rob velikim, pa je dokazala Taja Jamnik z odlično odpeto pesmijo ” Boš znal naprej me ljubiti ”. V dvorani se je čutilo neverjetno navdušenje, katero se je nato nadaljevalo s krstnim nastopom Ženske vokalne skupina Čivke. Ob njihovem prepevanju, je marsikoga poneslo v mladost, prav tako pa so zbrani začeli z njimi prepevati.

Da pa to ni vse in da vaja dela mojstra, so dokazali v Moškem pevskem zbor Talum Kidričevo, ki ima več kot 70-letno tradicijo ubranega prepevanja. Njihovemu nastopu je sledil Moški pevski zbor Radomlje, ki je za to priložnost izbral zimzelene melodije. Sledil je venček radomeljskih muzikalov v izvedbi Kulturnega društva Mlin Radomlje, s katerimi so duše in srca obiskovalcev ponesli v višave.

Ker pa nimajo »cajta«, no vsaj tako, so rekoč v svoji prvi pesmi na nastopu prepevali člani Mešanega pevskega zbora KD Cerkvenjak. Predstavili so svoj pristop do petja, ki je požel velik aplavz in navdušenje obiskovalcev. Ko so zapeli slovenske zimzelene, lahko bi rekli že kar ponarodele pesmi, so obiskovalci ponovno oživeli ter pričeli prepevati z njimi, vse do prihoda Klape con Moto, nastop katere je dokazal, da je občinstvo še vedno željno klapskega petja.

Da vse napisano drži in da je slovenski narod rojen za prepevanje,  je dokazala publika v dvorani ob zaključku prireditve, ko je skupaj z napovedovalcem Francem Peternelom zapela eno domačo.  In katera pesem je to bila, ki se je razlegala po Trzinu? Ja, Trzinka seveda.

Avtor: Janko Hribar; Foto, video: Janko Hribar, HDV Studio

Komentarji uporabnikov
Tagi