Tovarna Univerzale – Spomini na Slamnikarstvo

V ponedeljek, 22. aprila 2013, smo se zbrali v Slamnikarskem muzeju Domžalah. Pogovor o tovarni Univerzale in spominih o slamnikarstvu je spretno vodila ga. Cveta Zalokar Oražem. Kot gosti so se pridružili dolgoletni direktor tovarne Matija Svoljšak, Milica Vavpetič, Joži Košak, Miha Korošec, in kot gostja izmed gledalcev, ki so spremljali pogovor, Jelka Kralj. 

Tovarna Univerzale je bila zgrajena leta 1865, v sedaj najboljši točki mesta. Pogovor pa se je začel od časa po vojni, ko je tovarna med vojno bila spremenjena v kasarno nemških vojakov. Po drugi vojni je bilo potrebno tovarno spraviti nazaj v delujoče stanje. Hvala Bogu je precej strojev ostalo celih, tako ga so kar hitro lahko začeli z delom.

Prvega maja leta 1950 je prišel takrat mladenič z vojske. To je bil Matija Svoljšak. Po poklicu je imel tekstilno šolo in je takoj nastopil mesto tehničnega direktorja, ki ga je opravljal do upokojitve leta 1988. Od začetka je bilo težko, saj ni bilo nobenega uvoza. Tudi z delom je bil problem, saj so se slamniki prodajali samo v sezoni sonca, se pravi poleti. Zato so začeli izvažati klobuke in tulce v Nemčijo in Avstrijo, da so dobili devize. Slamnike so izdelovali še naprej, a niso šli za izvoz, saj so jih vse prodali po Jugoslaviji, največ na področje kmetijstva (Vojvodino). Kot je dejal g. Svoljšak, niso v vseh letih njegovega direktovanja nobeno leto pridelali izgube.

Zelo veliko smo slišali tudi od ostalih udeležencev pogovora. Vmes med pogovorom so nas raznežile Domžalske Ljudske Pevke Mare Vilar, ki so nam zapele nekaj pesmi.

Čeprav uro in pol trajajoč pogovor je minil prehitro. Gledalci in udeleženi bi še povedali kaj več, a moram priznati, da je ga. Cveta tako temeljito in odlično spraševala, gosti pa tako lepo odgovarjali, da skoraj ni potrebno nič več dodajati.

Hvala vsem, ki ste se trudili, da je ta prekrasen večer minil v spoznanju mnogih zgodovinskih dejstev, video pa bo res en prelep dokument na ta večer.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar
Tagi