Teta Mici bi Avsenikom postavila veličasten spomenik

Lepo je biti muzikant, II. del

S krstno uprizoritvijo domače gledališke predstave “Lepo je biti muzikant, II. del”, bo v petek, 12. julija letošnji 19. kulturno poletni festival Studenec 2019 doživel vrhunec. Predstava “Lepo je biti muzikant, II. del” je nova in izvirna komična zgodba, nekakšno nadaljevanje lanskoletne uspešnice, v katero je avtor, Avstrijec Andreas Brandstätter, tudi tokrat spretno vpletel lepe in znane Avsenikove melodije. Iz načina, kako je začrtal like in si dramaturško zamislil predstavo kot celoto, razpoznamo avtorjev odnos do velikanov slovenske narodnozabavne glasbe – izjemno jih ceni.

Tako kot za lansko domačo gledališko predstavo “Lepo je biti muzikant”, ki je bila v vseh pogledih prava uspešnica, so tudi za letošnjo predstavo moči združili avtor besedila Andreas Brandstätter, režiser Lojze Stražar in glasbeni producent Slavko Avsenik ml. Predstava bo svojo krstno izvedbo na odru poletnega gledališča doživela v petek, 12. julija 2019, ob 21. uri, v nadaljevanju pa sledi še enajst ponovitev, kar je več kot odlična priložnost, da si predstavo ogledate in tudi vi postanete del Studenca – izvira ljubiteljske kulture.

Lojze Stražar, ki je že vrsto let glavni motor kulturnega poletnega dogajanja v Poletnem gledališču Studenec, je v zvezi z letošnjo domačo gledališko predstavo povedal, da so po uprizoritvi lanskoletne uspešnice “Lepo je biti muzikant” želeli, da bi nekoč naredili še nadaljevanje in sicer v letu 2020, ko bo tudi jubilejnih 20 let kulturno poletnega festivala Studenec. Pa jih je avtor prehitel, saj je napisal besedilo v zelo kratkem času, idejo pa je z veseljem podprl tudi Slavko Avsenik ml. Odločitev je padla, Lojze in celotna ekipa pa se je lotila dela. Ker jim veselja in zanosa ne manjka, so poskrbeli, da bo predstava “Lepo je biti muzikant, II. del” svojo krstno izvedbo doživela že to poletje. »Za moje videnje, je drugi del še boljši kot prvi. In če bo glede izvedbe in obiska približno takšna kot lansko leto, smo mi kot ljubiteljsko gledališče zmagali, saj delamo z ljubeznijo,« je še povedal Lojze Stražar.

(Foto: arhiv Poletnega gledališča Studenec)

Z ekipo Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, ki v letošnjem letu obeležuje 70 let delovanja, z velikim veseljem od leta 2011 sodeluje Slavko Avsenik ml., ki je dejal, da vztraja predvsem zaradi prijetnosti ekipe in lahkotnosti sodelovanja z režiserjem Lojzetom Stražarjem. Slavko Avsenik ml. je tudi pojasnil, kako je do njih prišlo besedilo avtorja Andreasa Brandstätterja, ki ga je nato Lojze Stražar priredil in nastala je uspešnica “Lepo je biti muzikant.” »Sprva se mi ni zdelo nič posebnega, a ko je besedilo v roke vzel Lojze in ga predelal, je bila to pika na i. Prav tako je ta avtor pokazal precej več, kot smo prvotno mislili, saj je besedilo za drugo predstavo od vznemirjenja napisal v štirinajstih dnevih. Zgodba mi je zelo všeč, saj je zelo blizu željam in ljubezni, ki ju je do ljudskega gledališča gojil moj oče,« je o nastanku letošnje gledališke predstave povedal Slavko Avsenik ml.

Predstava Lepo je biti muzikant, II. del je nova in izvirna zgodba, nekakšno nadaljevanje lanskoletne uspešnice, v katero je avtor, Avstrijec Andreas Brandstätter, tudi tokrat spretno vpletel lepe in znane Avsenikove melodije. Iz načina, kako je začrtal like in si dramaturško zamislil predstavo kot celoto, razpoznamo avtorjev odnos do velikanov slovenske narodnozabavne glasbe – izjemno jih ceni.

Ansambel Fantov pet je po zmagi na mednarodnem tekmovanju narodnozabavne glasbe v Stuttgartu več let miroval. Do ponovnega srečanja je prišlo po naključju – ob praznovanju rojstnega dne Lucije, hčere vodje ansambla Mihe. Namera družine Avsenik, da podeli ansamblu nagrado in priznanje za dosežen uspeh, pa tudi dokončno ponovno združi člane ansambla. Gostilničar Karel si močno prizadeva, da bi zasedba ponovno oživela, skupaj s teto Mici ne skrivata navdušenja nad Ansamblom bratov Avsenik in narodnozabavno glasbo, zato ni presenečenje, da želi prav teta iz spoštovanja do ustvarjalcev tovrstnih melodij postaviti veličasten spomenik.

(Foto: arhiv Poletnega gledališča Studenec)

Krstna izvedba predstave Lepo je biti muzikant, II. del je sicer nadaljevanje lanskoletne, pa vendar je to povsem nova, samostojna, komična zgodba, prepletena z melodijami bratov Avsenik.

Ponovitve: 14. 7, 18. 7., 19. 7., 20. 7., 3. 8., 4. 8., 8. 8., 9. 8., 11. 8., 15. 8. in 16. 8. (Vse predstave se začnejo ob 21. uri).

Cena vstopnic: 20 € odrasli / otroci do 14 leta 15 € / četrtek in nedelja popust 2 € na vstopnico

⇒ Rezervacija vstopnic

Glej, njihova glasba bo živela večno

Andreas Brandstätter, leta 1975 na avstrijskem Spodnjem Štajerskem rojeni avtor je po osnovnem poklicu dipl. mentalni trener in dipl. trener osebnostne motivacije odraslih, piše knjige, dramska besedila, kratke zgodbe in vodi delavnice z maturanti, pedagogi in drugimi. Že trideset let se ukvarja z glasbo in je navdušen nad Gorenjsko (zanj Oberkrain) in njeno glasbo; posebno ljubi Avsenikove melodije. Je član avstrijskega Dua Bergauf, kjer poje, igra bariton, bas in kitaro. Iz občudovanja Avsenikove glasbe je napisal ljudsko igro Lepo je biti muzikant, ki smo jo imeli priložnost videti v okviru lanskoletnega festivala na Studencu; bil je navdušen nad izvedbo in spisal še nadaljevanje.

V Poletnem gledališču Studenec vsako leto pripravijo domačo gledališko predstavo. (Foto: arhiv Poletnega gledališča Studenec)

Poletni kulturni festival Studenec

Vsakoletni kulturni poletni festival v Poletnem gledališču Studenec je postal sestavni del kulturnega poletnega dogajanja v domžalski občini. Sam festival, ki vsako leto postreže s pestrim in kvalitetnim programom, pa vedno privabi obiskovalce od blizu in daleč. Domača predstava, ki jo pripravijo vsako leto ter sami festivalski dogodki, ki se odvijajo tekom poletja, so več kot primeren razlog, da z obiskom vsaj enega dogodka postaneš del Studenca, izvira ljubiteljske kulture. Prav takšen naslov bo letos nosil koncert ob 70-letnici Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, ki bo v Poletnem gledališču Studenec potekal 7. septembra 2019, z njim pa bodo zaprli vrata letošnjega že 19. kulturno poletnega festivala Studenec. Skozi izvirne melodije iz studenških predstav, ki se jih je v toliko letih pošteno nabralo, se bomo spominjali zgodb, ki se še vedno zapisujejo ob izviru ljubiteljske kulture – na Studencu.

Poleg domače gledališče predstave v juliju in avgustu in zaključnem koncertu ob 70-letnici v septembru bosta na festivalskem sporedu v mesecu avgustu še muzikal Nune v akciji (23. 8. 2019, ob 20.30) in komična opera Prodana nevesta (30. 8. 2019, ob 20. uri).

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Poletno gledališče Studenec

Tagi