Tadej Golob na Literarni kavarni: »Z Jezerom smo dobili polnokrvno kriminalko«

Pa smo jo le dočakali! Odlično slovensko kriminalko, ki sledi skandinavskim trilerjem, le da je brez pretirano mučnih prizorov, prelivanja krvi in različnih psihičnih nebodigatreba. Na Literarno kavarno v Knjižnico Domžale je bil tokrat povabljen Tadej Golob, alpinist, novinar, pisatelj ter dobitnik Delove nagrade Kresnik. Predstavil je svojo najnovejšo knjigo Jezero, kriminalni roman, ki ga kritiki postavljajo ob bok odličnim skandinavskim trilerjem. Pogovor, ki je potekal v četrtek, 23. marca 2017, je vodila Mirjam Slanovec.

Tadej Golob, alpinist, pisatelj in novinar, ki je poleg kolumn in intervjujev vešč tudi biografskega pisanja, pa romanov za mladino in odrasle, je za svoj odštekani prvenec Svinjske nogice leta 2010 dobil nagrado Kresnik za najboljši roman; z drugim, ki nosi naslov Ali boma ye!, je prav tako prišel med deset kresnikovih nominirancev. Zelo različna dela povezuje ena stalnica – skrbno dodelan, polnokrven jezik, ki do podrobnosti ustreza duhu romana in ni prisiljen, tudi kadar se poigrava s pogovornostjo in slengom ali s posrečenimi primerami za najobičajnejše in domače stvari ter kraje.

V pogovoru je Tadej Golob povedal, da je hotel knjigo Jezero napisati popolno, zato je nasvete o delu kriminalistov, patologov, forenzikov in mikrologov dobil kar iz prve roke. Pri ljudeh, ki se ukvarjajo s temi stvarmi je našel polno drobnih opazk, ki jih je lepo vkomponiral v zgodbo in nastala je odlična kriminalka, ki je v teh nekaj mesecih, ko je izšla, doživela že tretji ponatis. Tako je Tadej Golob dobil veliko informacij ki so mu jih dali prof. dr. Jože Balažic, predstojnik Inštituta za sodno medicino Univerze v Ljubljani, dr. Dorijan Keržan, direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija ter prof. dr. Blaž Stres, izredni profesor za področje mikrobiologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, raziskovalec na Medicinski fakulteti v Ljubljani in gostujoči profesor na Univerzi v Innsbrucku. Na koncu pa nastane domišljeno zastavljeni kriminalni roman, napisan v maniri priljubljenih sodobnih skandinavskih kriminalk, ki prinaša napeto branje in zahteva še bolj napete možgane, ki vse do konca, čisto do zadnjih strani, vneto brskajo za namigi na poti do dejanskega morilca. Pravi bralni užitek, podkrepljen z odlično izdelanim profilom glavnega junaka in z odličnimi vložki iz sveta farmacije, medicine in kriminalistike, kar Golobovi kriminalki doda pečat še večje verodostojnosti.

Tadej Golob se drži preizkušene formule kriminalnega žanra, tiste najboljše, ki jo zagreti bralci kriminalk tako ljubijo. V dogajanje se spusti vzneseno, ga zapleta in razpleta s številnimi, a nikoli odvečnimi ovinki ali slepimi ulicami, dotakne pa se tudi osebnih travm nastopajočih. Vse pa ni nič čisto tako, kot je videti na prvi pogled.

"Taras Birsa, višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana, se na novoletni večer vrača s smučanja na Voglu. Ko se skozi snežni metež prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Kdo morilec? Je zločin zakrivil osamljeni norec, ali je neznanka morala s poti zaradi zarote?" Taka vprašanja in seveda tudi odgovore vam ponuja slovenska kriminalka izpod peresa Tadeja Goloba, dogaja pa se okoli Bohinjskega jezera.

Tadej Golob nam je prebral tudi odlomek iz kriminalke Jezero in to ravno del, ki govori o jezeru, zaupal pa je tudi, da že piše drugo nadaljevanje, ki pa se bo dogajalo v Ljubljani. Z mislimi pa je že tudi na tretjem nadaljevanje. Z Jezerom smo dobili polnokrvno kriminalko, takšnoTadej Golob na Literarni kavarni: »Z Jezerom smo dobili polnokrvno kriminalko«, ki jih drugače beremo zgolj v prevodu iz Skandinavije ali Amerike. Nastavkov za odlično serijo, po kateri bi slovenski bralci množično posegli, je namreč v knjigi Jezero ogromno. Bravo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi