Ta veseli dan kulture v Knjižnici Domžale

V Prešernovem letu 2000 je Ministrstvo za kulturo dalo pobudo za dan odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Z leti se je preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek ob Prešernovem rojstnem dnevu. Tudi letos številne kulturne ustanove in zavodi odpiramo svojo vrata in pripravljamo brezplačne dogodke.

V Knjižnici Domžale smo pripravili bukvarno, čakajo pa vas tudi majhna presenečenja v obliki citatov iz knjig, ki so del naše zbirke. Za najmlajše smo pripravili kviz Križ kraž, katerega tematika je povezana s pesnikom Francetom Prešernom.

Ob 11.30 v sodelovanju z učenci OŠ Dragomelj poteka pogovor s pisateljico Nino Mav Hrovat. Z avtorico se je o njeni najnovejši knjigi Orientacisti, Tekma s kifeljci pogovarjala Nives Podmiljšak.

Ob 17. uri v sodelovanju z Domom upokojencev v Kulturnem domu Franca Bernika pripravljamo Alzeheimer caffe. Tokrat je na ogled film Ti me nosiš – udeleženci Alzheimer caffe-ja pa imajo pri nakupu vstopnic 50% popust.

Ob 17.30 učenci OŠ Trzin v Knjižnici Domžale pripravljajo literarni večer, saj so na Kulturno-umetniškem taboru v Planici pod mentorstvom Vesne Rakef, Marje Gerbec in Ane Anžič Galjot ustvarjali pesmi in pripravili tudi slikovno gradivo. Gradivo je tematsko povezano z našim največjim pesnikom Francetom Prešernom.

V Knjižnici Domžale je na ogled razstava Enci benci na kamenci, kjer so razstavljene ilustracije priznanega slovenskega ilustratorja Zvonka Čoha, ki je med drugim tudi letošnji prejemnik Levstikove nagrade za življenjsko delo. Na razstavi se predstavljajo tudi ustvarjalci Univerze za tretje življenski obdobje Ljubljana in ustvarjalci LIPA Domžale pod mentorskim vodstvom Lučke Šičarov. Tokrat v Knjižnici Domžale razstavljajo keramične intrpretacije ilustracij ZVONKA ČOHA v njihovi barvitosti in prepoznavnosti likov, ki so predstavljeni v otroških slikanicah: Enci benci na kamenci, Škrat Kuzma, Marela…. Nakateri keramični izdelki so detajli njegovih ilustracij. Eksponati so narejeni iz žgane gline in barvani.

Že danes vas vabimo tudi na srečanje z Zvonkom Čohom in ustvarjalci keramičnih interpretacij ilustracij, ki bo v torek, 8. decembra 2015 ob 10.00.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Katja Šimenc
Knjižnica Domžale

Tagi