Svetovni dan knjige in Noč knjige v Knjižnici Domžale

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine.

Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. S tem datumom je opozoril, da je 23. april dan mnogih literarnih obletnic – na ta dan so se rodili ali umrli številni svetovno znani literarni ustvarjalci: Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, William Wordsworth, Maurice Druon in Vladimir Nabokov.

23. april je tudi dan, ko si mesta predajajo prestižen Unescov naziv svetovna prestolnica knjige. Ljubljana se je z njim ponašala leta 2010 in ga potem predala Buenos Airesu. Leta 2012 je naslov pripadel armenskemu Erevanu, leta 2013 glavnemu mestu Tajske Bangkoku. Svetovna prestolnica knjige za leto 2014 je Nigerijsko pristaniško mesto Port Harcourt.

Praznovanju svetovnega dneva knjige se je pridružil tudi minister za kulturo dr. Uroš Grilc, ki je ob tej priložnosti objavil naslednjo poslanico:

»Na današnji dan 23. aprila, knjiga praznuje svoj svetovni dan. Človekova najboljša prijateljica, orožje v nikdar dokončanem spopadu z nevednostjo, prinašalka znanja in tiskan spomenik človeški izkušnji nas na svoji dolgi poti od začetkov človeške civilizacije pa do globaliziranega enaindvajsetega stoletja opominja na moč, ki jo v naših življenjih in v naši družbi premore pisana beseda. »So hujši zločini od zažiganja knjig,« je nekoč rekel pesnik Josif Brodski. »Eden od njih je to, da jih ne beremo.« Ob letošnjem svetovnem dnevu knjige vas zato pozivam predvsem k temu, da jih ne bi osamljenih puščali na policah, na milost in nemilost prepuščenih prahu. Vzemite jih v roke in dopustite, da z vami spregovori vsa zgodovina človeške misli. Naj bo tiskana ali elektronska, knjiga brez ozira na medij ostaja naša nadvse dragocena in nenadomestljiva spremljevalka.«

V želji, da bi 23. april v Sloveniji širše obeležili, se bo danes odvijala prva slovenska Noč knjige, ki jo bodo slovesno odprli ob 18. uri v Narodni in univerzitetni knjižnici, kjer bo potekala okrogla miza o knjigi, besedi in njunem pomenu.

Ob svetovnem dnevu knjige in prvi slovenski Noči knjige vas Knjižnica Domžale vabi, da se ji pridružite na številnih prireditvah. Vstop na vse prireditve je brezplačen. Vabljeni!

PRIREDITVE KNJIŽNICE DOMŽALE OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE:

KNJIŽNICA DOMŽALE:
BUKVARNA
sreda, 23. april 2014 od 8.00 do 19.00
Na svetovni dan knjige vas v Knjižnici Domžale vabimo na bukvarno. Na njej vam bomo ponudili naše odpisano in podarjeno gradivo. Vabljeni!

Literarni večer: NEŽA MAURER
Pogovor s pesnico
sreda, 23. april 2014 ob 19.00
Na svetovni dan knjige, ki bo v sredo, 23. aprila 2014, vas vabimo na pogovor s priznano slovensko pesnico, pisateljico, Slovenko leta 2008 ter izjemno žensko – Nežo Maurer. Pogovor bo vodila Irena Miš Svoljšak. Vabljeni v Knjižnico Domžale. Vstop je prost!

KRAJEVNA KNJIŽNICA JANEZA TRDINE MENGEŠ:
Pravljice za odrasle: JANKO IN METKA
sreda, 23. april 2014 ob 19.00
Pravljice nam na svojevrsten način pripovedujejo o vsesplošnih notranjih tegobah, s katerimi se ljudje spopadamo tako v otroški kot v odrasli dobi. Na poti skozi tisočere preizkušnje nas vodijo do razrešitev, ki na koncu pripeljejo do vzpostavitve reda, ki osmišlja življenje. Interpretacija: Mirjam Štih in Luka Hrovat. Vabljeni!

KRAJEVNA KNJIŽNICA DANETA ZAJCA MORAVČE:
Večer z želvo Živo
sreda, 23. april 2014 ob 17.00
Krajevna knjižnica Daneta Zajca Moravče vabi na VEČER Z ŽELVO ŽIVO, ki bo v sredo 23. aprila 2014 ob 17. uri. Otroke čaka pravljična urica, spoznavanje knjižnice in knjižničnega gradiva ter ustvarjalna delavnica. Vstop prost.

Katarina Barbara
sreda, 23. april 2014 ob 18.00
Krajevna knjižnica Daneta Zajca Moravče vabi na Večer ljudske pravljice – KATARINA BARBARA, ki bo v sredo 23. aprila 2014 ob 18. uri. Pravljica je primerna za otroke od četrtega leta dalje. Vstop prost.

NOČ KNJIGE
sreda, 23. april 2014 ob 19.00
Krajevna knjižnica Daneta Zajca Moravče vabi na prireditev NOČ KNJIGE, ki bo v sredo 23. aprila 2014 ob 19. uri.
Sodelujoči bodo prebirali odlomke iz svojih najljubših knjig, nastopila bo mlada violinistka Greta Kočar. Za posladek, pa bo obiskovalce presenetil skriti gost. Vstop prost.

KRAJEVNA KNJIŽNICA TINETA ORLA TRZIN:
Srečanja z ustvarjalci: TONE PARTLJIČ
sreda, 23. april 2014 ob 19.00
dvorana Marjance Ručigaj
Krajevna knjižnica Tineta Orla Trzin vabi na prireditev SREČANJA Z USTVARJALCI. Tokratni gost bo Tone Partljič, pogovor bo vodila Cveta Zalokar Oražem.
Vabljeni, da se srečanja udeležite 23. aprila 2014 ob 19. uri. Vstop prost!

Avtor: Brigita Kranjec, Knjižnica Domžale
Komentarji uporabnikov
Tagi