Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni bodo v KD Franca Bernika obeležili z gledališko predstavo Kje sem ostala

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni ta dogodek v sodelovanju z Domom upokojencev Domžale in Knjižnico Domžale obeležijo v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Letos vas vabijo na ogled gledališke predstave Kje sem ostala, ki bo v ponedeljek, 26. septembra 2016, ob 19. uri. Predstava Kje sem ostala preko odra raziskuje razvoj demence skozi dve perspektivi – osebno in družbeno.

Demenca je bolezen, ki jo imenujejo tudi kuga 21. stoletja in je v porastu. Pogosto svojci niso kos tolikšnim obremenitvam ali pa zaradi obveznosti v službi ne morejo zagotoviti potrebnega nadzora in oskrbe svojim najbližjim. Da bi podelili izkušnje, že četrto leto v Knjižnici Domžale v sodelovanju z Domom upokojencev Domžale in Kulturnim domom Franca Bernika enkrat mesečno poteka srečanje, ki so ga poimenovali Alzheimer caffe – kraj kjer se srečujejo svojci, zdravniki, negovalci in oboleli. Večina laikov demence ne pozna, zato je doživljanje svojcev ob pojavu le te stresno. Ena izmed prioritet kako to zagotoviti je medsebojno sodelovanje in komunikacija. Na Alzheimer caffeju si delijo izkušnje, praktične nasvete in prisluhnejo besedam strokovnjakov.

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni dogodek obeležijo tudi v Kulturnem domu Franca Bernika. Letos bo to v ponedeljek, 26. septembra 2016, ko si bo ob 19. uri možno ogledati gledališko predstavo Kje sem ostala. Seveda vas lepo vabljeni na ogled predstave.

Kje sem ostala
Predstava Kje sem ostala preko odra raziskuje razvoj demence skozi dve perspektivi – osebno in družbeno. Interpretira intimni svet starejše gospe, ki se počasi izgublja v svojih spominih in se vedno manj zaveda sedanjosti. Svet okoli nje začne počasi razpadati na koščke, ki jih sestavlja v nove slike (svoje) resničnosti. Ob njej je nenehno prisoten sin, pomaga ji, vendar se ona vedno bolj oddaljuje. Razumevanje sveta bomo ujeli v interaktivno video scenografijo, ki se bo odzivala na misli in gibe mame z demenco. Predstava izhaja iz resničnih dogodkov in poglobljene raziskave o demenci, kar ustvarjalci soočajo z medicinskim znanjem o bolezni in zgodbo umeščajo v širši družbeni kontekst naraščajočega števila starejših bolnikov. Predstava razvije celoten spekter čustvovanj osebe z demenco in ponuja možno pot za razumevanje s strani svojcev. Pripoveduje se zgodbo o odnosu, ki ostaja, in spominu, ki odhaja.

Avtorji besedila: Nina Šorak, Urša Adamič, Marinka Štern, Iztok Drabik Jug
Režija: Nina Šorak
Dramaturgija: Urša Adamič
Igrata: Marinka Štern in Iztok Drabik Jug
Video: Pila Rusjan
Scenografija: Aleksander Vujović
Oblikovanje luči: Janko Oven
Strokovna pomoč: Vid V. Vodušek
Oblikovanje: Mina Arko

Produkcija: KUD Transformator
Koprodukcija: Zavod BOB, Plesni teater Ljubljana, Narodni dom Maribor, SNG Nova Gorica, Kazalište KNAP, Kulturno društvo galerija GT

Cena vstopnice: 5 eur

Informacije in prodaja vstopnic: Kulturni dom Franca Bernika Domžale T: 01 / 722 50 50.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: KUD Transformator, KD Franca Bernika
Tagi