Štiri stoletja rodbine Lazarini

V Knjižnici Domžale je v sredo, 1. aprila 2015, potekala predstavitev knjige Zgodovina rodbine Lazarini. Monografija je obsežna rodbinska kronika, ki je nastala na podlagi dolgoletnega raziskovanja domačih in tujih arhivov.

Rodbina Lazarini je prišla na Kranjsko iz Benetk v prvi polovici 17. stoletja in je v 18. stoletja doživela izjemen družbeni vzpon s pridobitvijo baronskega naslova in razširitvijo družinske posesti. Avtor monografije je žal že pokojni dr. Franc Lazarini, predstavil pa jo je njegov sin doc. dr. Franci Lazarini. Predstavitev je vodila Taja J. Gubenšek. Glavni organizator je bil Zavod za revitalizacijo gradu Črnelo v sodelovanju s Knjižnico Domžale.

Zelo zanimivo in poučno predstavitev rodbine Lazarini od začetka, ko so iz Benetk prišli na takratno Kranjsko, pa vse do današnjih dni, je podprti s starimi slikami dedov in pradedov ter babic in prababic in ostalih sorodnikov na diaprojekciji lepo izpeljal baron doc. dr. umetnostne zgodovine Franci Lazarini. Vmes je nekaj besed povedala tudi njegova mama baronica Evgenija Lazarini. Nekaj svojih misli je dodala tudi solastnica gradu Črnelo grofica Olga Burica. Po predstavitvi rodbine so lahko knjigo tudi kupili. Gre za obsežno gradivo štirih stoletij rodbine Lazarini, ki jo je izdala Založba Didakta iz Radovljice.

Od leve proti desni: baronica Evgenija Lazarini, baron doc. dr. Franci Lazarini in grofica Olga Burica.

Kot smo izvedeli na predstavitvi, so bili Lazarini daljše ali krajše obdobje tudi lastniki več gospostev in grajskih stavb, med drugim Gotnika, Jablanice, Smlednika, Čušperka, Boštanja pri Grosupljem, Podsrede, Svečine, Pölsa, zaradi česar so pomembno vplivali na življenje tistih krajev in njihovih prebivalcev. Knjiga je zasnovana v obliki kronike, ki na strokoven, a bralcu zanimiv način prikazuje življenje članov rodbine Lazarini od 17. stoletja do konca druge svetovne vojne. Predstavljena pa je tudi njihova usoda v povojnem času. Poudarek knjige se nanaša na smledniško linijo rodbine, ki je edina veja te rodbine, katere predstavniki še danes živijo v Sloveniji, predstavljena pa je tudi zgodovina ostalih linij te nekdaj močno razvejane rodbine.

Grb rodbine Lazarini.

Avtor monografije je ugledni slovenski kemik prof. dr. Franc Lazarini (1940‒1992), ki je poleg raziskovalnega in pedagoškega dela velik del svojega življenja posvetil tudi preučevanju prednikov, tako na podlagi arhivskih virov, kakor tudi dopisovanja s takrat še živečimi starejšimi sorodniki. Že v prvi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja je svoje raziskave strnil v štiri zvezke obsegajoč rokopis, ki pa je zaradi njegove nenadne smrti ostal neobjavljen. Njegovi družini je letos uspelo uresničiti dolgoletno željo in izdati Lazarinijevo obsežno delo v knjižni obliki. Zahtevno uredniško delo sta opravila njegova soproga Evgenija Lazarini in sin Franci Lazarini, ki sta avtorjev tekst obogatila z množico slikovnega gradiva, pregledno narejenimi rodovniki in krajšim besedilom o življenju in delu dr. Lazarinija.

Zgodovina rodbine Lazarini predstavlja pomembno obogatitev dosedanjega vedenja o življenju plemstva na Slovenskem, še zlasti pa o rodbini Lazarini, o kateri je do sedaj strokovna literatura prinašala le malo podatkov. Zaradi načina pisanja pa knjiga ni zanimiva le zgodovinarjem in drugim strokovnjakom, temveč vsakemu bralcu, ki ga zanima življenje plemstva v naših krajih.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi