Štiri godbe s štirimi zgodbami na praznovanju 20-letnice Godbe Lukovica

V Šentvidu pri Lukovici je v soboto, 1. septembra 2018, potekal drugi del praznovanja ob 20-letnici Godbe Lukovica, kjer je obenem potekalo še Območno srečanje pihalnih orkestrov, ki ga je pripravila območna izpostava JSKD Domžale. Na srečanju so sodelovale Godbe Lukovica, Godba Domžale, Mengeška godba in Pihalna godba Moravče.

Po slavnostnem koncertu ob 20-letnici Godbe Lukovica, ki je potekal v mesecu juniju, je v Šentvidu pri Lukovici tokrat potekal še drugi del praznovanja, kjer je obenem potekalo še Območno srečanje pihalnih orkestrov, ki vsako leto poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, območne izpostave Domžale. Na srečanju so nastopili Godba Lukovica, Godba Domžale, Mengeška godba in Pihalna godba Moravče. Zaradi slabega vremena so organizatorji odpovedali predvideno povorko, samo srečanje pa je potekalo v velikem šotoru. Vsaka izmed sodelujočih godb je na srečanju zaigrala dve koračnici, ob koncu pa je več kot 150 zbranih godbenic in godbenikov skupaj zaigralo še tri koračnice.

V uvodu prireditve, ki jo je povezoval Leon Andrejka, je vse prisotne pozdravil župan Občine Lukovica Matej Kotnik, ki je bil tudi eden izmed ustanovnih članov Godbe Lukovica. V svojem govoru je povedal, da je vesel in ponosen, da lahko pozdravi prijatelje iz tistega časa, ko so ustanavljali Godbo Lukovica. Po njegovih besedah so to naredili v nekem prepričanju, da je to zelo smela odločitev, za katero sicer niso imeli veliko obetov za prihodnost, saj se jih je takrat zbrala le peščica: »Godba Lukovica je potegnila za sabo mladino in iz te mladine so zrastli glasbeniki in ljubitelji glasbe, tisti, ki glasbo razumejo in tisti, ki znajo sami glasbo izvajati ter glasbo čutijo v srcu. Vesel sem za to in presrečen, da godba živi in da ste jo godbe iz sosednjih občin sprejele medse, da danes skupaj igrate ter tudi ustvarjate. Hvala Godba Lukovica! Veliko lepega, veselja in glasbe še naprej. Hvala tudi za to, da danes postajate eden izmed simbolov naše kulture in razpoznaven znak naše občine. Težko si predstavljamo občinske slovesnosti, na katerih ne bi bilo naše godbe, ki je del našega življenja in del naše prihodnosti. Hvala in srečno Godba Lukovica.«

Župan Matej Kotnik

Godba Lukovica

Leta 1998 so glasbeni zanesenjaki praktično iz nič na noge postavili pihalni orkester. Ta se je zaradi velike volje in zagnanosti po 20-ih letih razvil v preko 40 članski orkester, ki ga večinoma sestavljajo mladi. Godba, ki deluje pod strokovnim vodstvom Luke Einfalta nastopa praktično na vseh prireditvah v domači občini. Prirejajo tradicionalne nastope ob 1. maju, spomladanske promenadne koncerte in novoletne koncerte. Pogosto nastopajo tudi izven občinskih meja. Zadnja leta precej pozornosti posvečajo figurativnim elementom oziroma godbi v gibanju. Del tega so predstavili tudi na vrhuncu dosedanjega delovanja, na junijskem slavnostnem koncertu godbe. Tradicija res ni na strani Godbe Lukovica, sta pa tako močnejši želja in volja po ustvarjanju.

Godba Lukovica

Godba Domžale

Godba Domžale deluje že 134 let. Vse energijo godbenice in godbeniki vlagajo v različne vaje in nastope. Danes Godba Domžale sodi v najvišjo umetniško skupino umetniških godb. V zadnjem času pa je postala vešča v show programu, kar pomeni da je tudi godba v gibanju. Domžalske godbenice in godbeniki se lotevajo zelo raznolikih glasbenih izzivov. Na leto pa zabeležijo več kot 45 različnih nastopov. Najstarejša godba na kranjskem se ponaša tudi z najstarejšim godbenim domom na slovenskih tleh, ki je bil odprt leta 1920. Danes v njem domuje Slamnikarski muzej in celotno dogajanje Godbe Domžale z dirigentom Damjanom Tomažinom.

Godba Domžale

Mengeška godba

Pisalo se je leto 1884, ko je bila na pobudo 33 Mengšanov ustanovljena Mengeška Godba. Za njo je dolga glasbena kilometrina, saj neprekinjeno delujejo 134 let. Godba šteje 63 članov. Od leta 2008 jih vodi kapelnik Dimitrij Lederer. Godba ima čez leto veliko nastopov v domačem kraju, gostujejo pa tudi po Sloveniji in tujini, njihov repertoar pa je zelo bogat. Njihova posebnost je, da se kot ena redkih slovenskih godb, odene tudi v narodne noše. Gostujejo tudi izven meja Slovenije. Godba je svojo kvaliteto pokazala tudi na državnih tekmovanjih ter bila večkrat zmagovalka festivala koračnic. Sledijo današnjim glasbenim trendom in godbo poskušajo približati predvsem še mlajšim generacijam poslušalcev.

Mengeška godba

Pihalna godba Moravče

Je bila ustanovljena 1924. Druga svetovna vojna je delovanje za nekaj časa prekinila, ponovno pa je zaživela leta 1974. V 90-ih letih delovanja je godba zamenjalo veliko glasbenikov in kar nekaj dirigentov, danes šteje 50 članic in članov. Trenutno godbo vodi prof. Miran Šumečnik. Godba sodeluje na vseh domačih prireditvah v kraju in tudi izven občinskih meja.

Pihalna godba Moravče

Na srečanju je vodja JSKD Domžale Matej Primožič podelil še dve Gallusovi znački za dolgoletno delovanje v kulturi. Zlato značko za več kot 15 let delovanja v Godbi Lukovica je prejel Srečo Vrhovec, za več kot 5 let pa je srebrno značko prejela Katarina Ocepek. Primožič se je vsem sodelujočim godbam še zahvalil za udeležbo na srečanju, Godbi Lukovica in njihovemu predsedniku pa za sodelovanje in celotno organizacijo prireditve. Po srečanju je sledilo še praznovanje 20-letnice Godbe Lukovica, na kateri je za zabavo poskrbel ansambel Stil.

Čestitke Godbi Lukovica ob njihovi 20-letnici tudi za naše strani!

Več fotoutrinkov s srečanja godb si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Tagi