Srhljiva noč: V Preserjah so ponovno strašile buče

Bučo, zelenjavni posladek se lahko uporablja na različne načine – od bučne juhe in bučnega golaža pa vse do bučnega zavitka. Jeseni se buče uporabljajo tudi za okras. In če so osvetljene, najbolj pogosto v času noči čarovnic, pa nam naženejo strah v kosti. In ravno to se je dogajalo včeraj na Vaški poti v Preserjah. Strašile so namreč buče, takšne ali drugačne, predvsem pa kreativne. Bila je namreč tradicionalna Noč buč, ki jo vsako leto organizira Športno društvo Preserje.

Tudi letos se je Vaška pot v Preserjah spremenila v ulico kreativnosti, saj so bile tam razstavljene buče, takšne ali drugačne, predvsem pa je bilo možno videti, da se da iz buč narediti marsikaj. Potrebna je samo domišljija, kreativnost, spretnost ter seveda potrpežljivost.

Športno društvo Preserje vsako leto v mesecu oktobru organizira Noč buč, kjer je možno videti številne zanimive kreature iz buč. Po besedah predsednika Športnega društva Preserje Viktorja Marinška, je ta tradicionalna prireditev letos potekala že sedemnajstič zapovrstjo. Na prireditvi pa si je bilo možno ogledati številne kreature iz buč, ki so jih izdelali člani društva ter tudi ostali umetniki. Obiskovalcev, ki so se pustili strašiti za en večer, je bilo tudi tokrat polno. Na lastne oči pa so se lahko prepričali, da človeška domišljija ne pozna meja in da se da iz buče narediti skoraj čisto vse.

Člani Športnega društva Preserje so tudi tokrat poskrbeli za pečen kostanj, pecivo, čaj in kuhano vino. Tako, da ni bilo poskrbljeno samo za oči, temveč tudi za želodčke. Poskrbeli pa so tudi za kotiček za najmlajše. Tako kot vedno je bilo osredno dogajanje pred domačijo Zupan. Organizatorji so najbolj kreativne bučne umetnine, tudi bogato nagradili.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič
Tagi