Srečanje pod slamniki: dr. Velimir Vulikić

Danes zvečer je v Slamnikarskem muzeju v Domžalah potekalo Srečanje pod slamniki. Osrednji gost tega srečanja je bil dr. Velimi Vulikić, primarij in doktor stomatoloških znanosti, ki ni le strokovnjak na področju zdravstva, ampak tudi plodoviti pisatelj, kronist in publicist, častni občan Občine Domžale, avtor številnih biografskih knjig, avtobiografskih romano in kmečkih povesti, potopisov in zgodb iz življenja izseljencev ter obsežnih raziskav s področja zgodovine zdravstva in zobozdravstva.

Pogovor o njegovem življenju in delu, o usodah mnogih posameznikov, društev in dogodkov, ki jih s svojimi knjigami ohranja v zgodovinskem spominu, je vodila Cveta Zalokar Oražem. V kulturnem programu pa so nastopili učenci Glasbene šole Domžale.

Velimir Vulikić je po rodu Črnogorec. O pripovedovanju o svojem življenju nam je povedal zelo veliko anekdot, ki so nas zbrane poslušalce zelo nasmejale.

Po končani nižji gimnaziji je obiskoval Sanitetno oficirsko šolo v Beogradu. Šolanje za dentista je zaključil leta 1949 v Ljubljani in se tu tudi zaposlil. V letih med 1957 in 1963 je na ljubljanski Medicinski fakulteti študiral stomatologijo.

Svojo bodočo ženo, ki je Domžalčanka, je spoznal v svoji ordinaciji. Zaupal nam je tudi, skozi kakšno proceduro je moral iti kot oficir JLA, da se je lahko poročil. Ravno tako se je dogajalo z njegovim študijem. Vsa soglasja je moral pridobiti s prošnjami, ki mu jih je odobril generalštab JLA. Pri tem je bil vedno zelo vztrajen, kar se mu je na koncu vedno obrestovalo.

Leta 1971 je magistriral na temo Zdravljenje gangrene zobne pulpe in periapikalnih ostitičnih procesov s pasto V6 – z lastim izdelkom – zdravilom Sinicid. Do invalidske upokojitve leta 1978 je bil predstojnik Stomatološkega oddelka Vojaške bolnišnice v Ljubljani. Leta 1984 je zagovarjal doktorsko disertacijo na temo Zobozdravstvena služba v NOB na Slovenskem, leta 1988 pa mu je bil podeljen naziv primarija.

V nadaljevanju pogovora sta se sogovornika dotaknila njegovih del, predvsem tistih, ki so zajemala naše občane, organizacije in dogodke. Tako sta se sogovornika dotaknila njegovih del o profesorju filozofije dr. Valentinu Rožiču, župniku in skladatelju Matiju Tomcu, Oktetu bratov Pirnat, Stanetu Habetu, Trideset dni med Slovenci v Melbournu in njegovi monografiji posvečeni  60-letnemu delovanju amaterskih gledališčnikov na Studencu pri Domžalah.

Dr. Velimir Vulikić je s svojim raziskovalnim delom pustil velik "pečat" v našem prostoru. Največ pa je o njemu in njegovem delu, s svojimi besedami znal povedal pokojni dr. Rugelj, ki je povedal, da je dr. Vulikić NADSLOVENEC. 

Dr. Vulikić je s svojim življenjem in svojim delom dokazal, da je res to! In lahko smo ponosni, da imamo takšnega občana med nami. Hvala za ves njegov trud in za vsa njegova dela.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov