Srečanja z ustvarjalci : Primož Hieng – Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije

Gost aprilskega Srečanja z ustvarjalci, ki je potekalo v ponedeljek, 13. aprila 2015, v Knjižnici Domžale, je bil novinar, fotograf, raziskovalec slovenske etnologije in pisec knjig Primož Hieng, ki je po lanskoletnem Vodniku po zdravilnih energijah Slovenije, letos pripravil že njeno nadaljevanje in s tem končal večletno raziskovanje, obiskovanje, popisovanje in fotografiranje zdravilnih točk in krajev.

Slovenija ima izjemno veliko mest, kjer se pojavljajo zdravilne ali blagodejne energije Zemlje. Prav tako imamo nešteto vodnih virov, vrelcev, slatin in studencev z izredno kakovostno oziroma celo zdravilno vodo. Pred leti je Primož Hieng v Oni, prilogi Dela in Slovenskih novic prebral članek o nekem zdravilnem gaju. Članek ga je čez čas spodbudil, da se je podal na večletno raziskovanje, saj do sedaj tako podrobnih opisov takšnih krajev na enem mestu ni bilo. Še več. Ker gre za vodnik, je avtor poleg predstavitve posameznih energijskih točk, vodnih virov, vrelcev, labirintov …, podrobno opisal tudi samo pot do posamezne točke. Vse skupaj pa je opremil z barvnimi fotografijami. Oba vodnika, drugi del bo izšel prihodnji teden, združujeta prijetno s koristnim. V vodniku boste našli krasne predloge za izlet po Sloveniji in tudi po tujini, hkrati boste z obiskom določene zdravilne točke začutili zdravilno energijo, ki bo blagodejno vplivala na vas.

Gost Srečanja z ustvarjalci je bil avtor dveh vodnikov po zdravilnih energijah, Primož Hieng (Foto: Miha Ulčar).

Na Srečanju z ustvarjalci, ki ga je vodila Cveta Zalokar, je avtor vodnika Primož Hieng podrobno obrazložil svoje raziskovanje. Nekatere zdravilne energije so širše znane, kot so zdravilišča, zdravilni gaji, romarske cerkve … Spet druge pa so težje dostopne, nekatere celo pozabljene in so živele samo še v pripovedih. Mnoge zdravilne točke so namreč že pred stoletji uporabljali naši predniki. To pričajo številne legende in pripovedovanja. Prav tako so ob številnih vodnih virih postavljene kapelice, ki pričajo, da je tamkajšnja voda nekaj posebnega. Po besedah Hienga, je bilo pri raziskovanju včasih kakšne energijske točke ali vodne vire najti zelo težko, saj so se nahajale na težko dostopnih področjih, daleč stran od prebivališč in brez kažipotov. Je pa kar nekaj zdravilnih točk in vodnih virov lepo urejenih in dostopnih, zato jih ni težko najti. Avtor vodnika je tudi zaupal, da je pri obisku posameznih točk mnogokrat tudi sam začutil posebno blagodejno energijo. Ob tem je potrebno dodati, da so posamezne energijske točke ali vodni viri izredno lepo urejeni in tudi organizirani (kopališča, labirinti, vodnjaki …), kamor zahajajo številni ljudje. Nekateri jih obiščejo za boljše počutje, drugi z namenom, da bi si izboljšali svoje zdravje, nekateri pa iz radovednosti. Eno pa zagotovo drži. Vsi ti kraji imajo zdravilno energijo!

  

Krkavčanski kamen (Foto: Janez Medvešek).

Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije – 1. del knjige
Prvi vodnik po zdravilnih energijah Slovenije je sestavljen iz več delov. V prvem delu avtor predstavlja tiste cerkve in romarske poti, kamor so se ljudje zatekali po pomoč za zdravje in priprošnjo pri svojih zavetnikih. V drugem delu avtor vodnika opisuje številne zdravilne vodne vire, izvire, studence in slatine, ki jih ljudje še danes na vseh koncih Slovenije pijejo za zdravje ali se s temi vodami umivajo. V tretjem delu so prvič na enem mestu zbrani podatki o več kot 60 zdravilnih energijskih točkah, parkih in gajih ter drugih območjih, kjer so odkrili zdravilna oziroma blagodejna sevanja. V četrtem delu predstavlja Sečoveljske soline kot morski zdravilni gaj in raj, v petem delu pa vse slovenske terme, toplice in zdravilišča. Vsa opisana mesta so opremljena s fotografijami, razdaljami, opisom dostopa in osnovnimi informacijami. V vodniku je objavljenih 180 zgodb z vseh koncev Slovenije. Vodnik obsega 368 strani in ima več kot 500 barvnih fotografij. Knjiga je bila ponatisnjena, saj je prva naklada pošla po treh mesecih.

Vodnik po zdravilnih energijah – 2. del knjige
Tik pred izidom je drugi del knjige, ki prinaša več kot 130 zgodb o novih zdravilnih vodnih virih in energijskih točkah, ki jih je avtor odkril, raziskal, popisal in fotografiral v zadnjem letu. Poleg novo odkritih slovenskih zdravih voda in blagodejnih energij bodo v 2. delu knjige Vodnik po zdravilnih energijah predstavljene tovrstne točke v Avstriji, na Madžarskem, Hrvaškem in v Italiji. Avtor je obiskal tiste kraje v sosednjih državah, kamor tudi sicer Slovenci radi zahajamo, zdaj pa bodo z drugo knjigo te kraje podrobneje spoznali še z druge, energijsko bogate plati.
Novost 2. dela knjige je predstavitev labirintov, ki se v zadnjih nekaj letih pojavljajo tudi pri nas, medtem ko na sosednjem Hrvaškem nastajajo že prava mesta labirintov. Labirint je zelo star simbol, ki ga najdemo v mnogih kulturah. To je simbol, po katerem lahko hodimo na več načinov. Je ritual, ki nas vabi, da doživimo lastno enkratno izkušnjo. Je orodje, ki nam pomaga, da doživimo jasnost in pomoč pri sprejemanju življenjskih odločitev. Več o labirintih boste lahko prebrali v 2. delu knjige Vodnik po zdravilnih energijah. Knjiga bo obsegala 280 strani.

Oba vodnika po zdravilnih energijah Slovenije lahko naročite na telefonski številki 041 991 857 ali po elektronski pošti na naslov: primoz.hieng@siol.net vsak dan, tudi ob koncu tedna od 8. do 20. ure. Cena posamezne knjige z DDV je 25,20 evra.

Avtor: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi