Srečanja z ustvarjalci: Matjaž Brojan – Sledi radijskih poti

Dolgoletni radijski novinar in prejemnik Zlatega priznanja Občine Domžale, Matjaž Brojan, je ob 85. letnici Radia Slovenija, ki ga le-ta praznuje 28. oktobra 2014, izdal novo knjigo Sledi radijskih poti v kateri je 50 zgodb o preteklosti, ljudeh, dediščini in dogodkih, ki so zaznamovali našo domovino.

Matjaž Brojan je v svojih radijskih zgodbah pisal o znanih in manj znanih krajih in ljudeh, predvsem pa o številnih izjemnih osebnostih, ki so zaznamovale in pomagale ohranjati našo zgodovino.

V ponedeljek, 27. oktobra 2014, je v polni dvorani Knjižnice Domžale potekalo Srečanje z ustvarjalci, katerega gost je bil prav Matjaž Brojan. Tema pogovora pa je bila njegova zadnja knjiga Sledi radijskih poti.

Ko je Matjaž pripravljal radijske oddaje, je tudi ponedeljkov večer izzvenel v prav posebnem vzdušju. Ne čudi, da ima Matjaž za svoje ustvarjalno delo na radiu geslo: «Radijsko delo je nekaj vabečega, izpopolnjujočega in osrečujočega«. V goste je prišla klapa Stari Kuzeličani iz Kostela, ki so s svojimi instrumenti in petjem pričarali pravo obkolpsko vzdušje, Matjaž pa je ob glasbi bral prispevek iz knjige o vasi Kuzelič, ki je ni več, o ljudeh, o dogodkih, ki so privedli do tega, da so vas med drugo vojno porušili.

Sledil je pogovor, ki ga je vodila Cveta Zalokar. Marsikaj smo izvedeli o oddajah, o tem, kako je Matjaž hodil na teren, da je na mestu opravil in posnel pogovore z domačini, kako so vse to montirali. Prav tako je bilo potrebno poskrbeti za glasbo tistega okolja, o katerem je tekla oddaja. Slišali smo marsikaj o zgodah in nezgodah na terenu … Skratka, pred očmi se nam je vrtel film o Matjaževih doživetjih.

Ob koncu se je Matjaž s šopkom cvetja zahvalil Cveti Zalokar za odlično vodenje pogovora, Starim Kuzeličanom pa za odlično spremljavo na instrumentih in petju.

Med obiskovalci so bili tudi prijatelji z radia Slovenija. Tako je Matjaž povabil k besedi dolgoletno kolegico Lucijo Fatur, ki se je Matjažu zahvalila za izid knjige in za obletnico Radia Slovenija. Matjaž je pred leti napisal tudi knjigo Začetki radia na Slovenskem, ki je brez njegovega prijatelja, pomočnika generalnega direktorja radia RTV SLO Jožeta Mastnaka, verjetno ne bi bilo, zato je k besedi povabil tudi njega. V goste je prišla tudi družina Poličarjevih, ki imajo v Polici pri Naklem muzej mlinskih kamnov, ki so jih nekoč »kradli« iz skal. Ob tem je Matjaž povedal, da je muzej vreden ogleda. Seveda je k besedi povabil tudi prijatelja, ki praktično prvi prebere vsako Matjaževo knjigo, saj njegove tekste obdela in spravi v knjižno obliko. To je Igor Ribič, ki je podal tudi nekaj besed ob predstavitvi knjige.

Na koncu so članice društva MASSIM,  s prelepimi šopki cvetja iz krep papirja in drevesnih listov, obdarile njihovega častnega člana Matjaža, Cveto Zalokar, pevko skupine Stari Kuzeličani ter Matjaževo ženo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi