Srečanja z ustvarjalci: Lenart Zajc – Agencija

V ponedeljek, 5. oktober 2015, se je v Knjižnici Domžale pričel nov cikel dogodkov "Srečanja z ustvarjalci". Na prvem srečanju je voditeljica srečanja Cveta Zalokar gostila slovenskega pisatelja Lenarta Zajca, ki je pred kratkim izdal nov roman, ki je vzniknil iz avtorjevih osebnih izkušenj iz sveta zavarovalniškega agenta.

Voditeljica srečanja Cveta Zalokar in gost Lenart Zajc sta skozi pogovor obdelala zanimive teme, od pisateljevih mladih dni, srednješolskih in študentskih dni, do vstopa v politiko. Lenart zajc je do danes napisal že sedem del. Med njimi je nastalo tudi eno od političnih del: Vstaja Zombijev, iz leta 2013, ki odseva tudi njegovo politično aktivnost, saj je, kot je dejal pisatelj, delo nastalo po zapisih o njegovih lastnih udejstvovanjih na protestih, leta 2014 pa je kandidiral tudi za župana Občine Domžale.

Agencija, njegov najnovejši roman skozi zgodbe sedmih posameznikov, ki vsi delajo za zavarovalniško agencijo, tako kot je delal tudi sam, prikazuje, kako pokvarjena je naša družba, ki želi vedno večji dobiček.

"Njihovim zgodbam sicer sledimo individualno, spoznavamo skrivnosti njihovih zasebnih življenj, prav tako tudi trike, ki so jih pripravljeni uporabiti, da bi kaj prodali, a njihova življenja vseeno povezuje rdeča nit – Muci, skrivnostna ­zapeljivka. Povejte nekaj o tej Muci", je podala vprašanje voditeljica pogovora. Seveda je pisatelj podal nekaj iztočnic o tej skrivnostni ženski, ki jo predstavlja v knjigi.

"Roman Agencija je postavljen v obdobje krize, rastoče brezposelnosti in naraščajočega obupa. Zgodbo gradi sedem pripovednih glasov, sedem likov, zaposlenih v agenciji, ki se ukvarja s prodajo zavarovanj. Tako kot so si med seboj različni značaji in življenjske zgodbe zavarovalnih agentov, tako pestra je tudi paleta njihovih strank: od pozabljivih in naivnih upokojencev, ki se pustijo mimogrede prepričati v podpis bajne zavarovalne police, do samozavestnežev, ki se sprva odločno upirajo, a potem vendarle podležejo manipulativnim besedam agentov", je obiskovalcem razkril nekaj trikov zavarovalničarjev pisatelj Lenart Zajc

Seveda so prišli na svoj račun tudi obiskovalci pogovora in zastavili pisatelju kar nekaj vprašanj. Ob koncu srečanja je bilo možno kupiti tudi njegovo novo knjigo, v katero je pisatelj z veseljem napisal posvetilo in se podpisal.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi