Srečanja z ustvarjalci: Klemen Košir – O namazih In divjih ribah

V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 10. februarja 2014, potekalo srečanje z ustvarjalci. Voditeljica Cveta Zalokar Oražem je gostila izjemnega, prijetnega in razgledanega gosta Klemna Koširja.

Publicist in amaterski kuhar Klemen Košir ustvarja knjige o hrani in receptih, ki niso navadne kuharice: dve knjigi, NAMAZI ZA MIZO in FAO 37.2.1, DIVJI JADRAN predstavljata vse v enem; ilustracije, fotografije, inovativne recepte, drobne nasvete in filozofske prebliske. Klemen je tudi oblikovalec kolekcije zelo zanimivih lesenih desk DEALCA, ki jih je imel razstavljene in pisec bloga NATURŠČEK.

FAO 37.2.1, divji Jadran je zelo posebna knjiga. FAO 37.2.1 je koda za jadransko ribolovno območje in naslov morske kuharske knjige avtorja Klemena Koširja. Je poudarjeno avtorska vizija publicista in amaterskega kuharja tokratnega gosta ter ilustratorke in oblikovalke Barbare Ogrič Markež o tem, kakšna naj bo knjiga o hrani.

In kakšna naj bo? Iskrena, strastna, predana, lucidna, inovativna in samosvoja, obrtniško dodelana in onkraj klišejskih okvirov popularnosti, kot jih kuharske knjige v teh časih uživajo. Zato pa je knjiga bila nagrajena v Evropi. Glavni junaki knjige so sveže in divje ribe Jadrana, ki jih je moč kupiti skozi vse leto v slovenskih ribarnicah. Knjigo krasijo portreti več kot 35 vrst rib, mehkužcev, lupinarjev in glavonožcev, ki jim sledi 38 izvirnih receptov tako za vsakdan kot za posebne priložnosti. Recepte spremljajo čudovite Barbarine ilustracije, okusne fotografije Janeza Marolta in Klemnovi praktični nasveti, ki vključujejo tudi kakšno filozofsko misel in duhovit, osebnoizpovedni zasuk. Pod vrhunsko obrtniško izvedbo tiska in vezave pa se je podpisal mojster tiskar Tone Ozimek.

Klemen je za okusnejši klepet o knjigi doma spekel kruh iz koruznega zdroba in bele moke in pripravil nekaj morskih prigrizkov in namazov, da bo, kot je povedal pred začetkom predstavitve, pogovor lažje stekel. In pogovor je res tekel v prijetnem vzdušju, vsaka izgovorjena beseda Klemna je padla na plodna tla, saj smo vsi z zanimanjem poslušali zgodbe, pa tudi izvedeli smo, zakaj so ribe divje. To so ribe, ki prosto plavajo in se hranijo z naravno hrane in ne namerno gojene ribe, kot jih čedalje več obmorskih držav goji za potrebe sladokuscev. Marsikaj smo izvedeli tudi o nenadzorovanem ribolovu, o vseljevanju tujerodnih vrst, ki zatem uničijo avtohtone vrste, o propadu ribolova, ki ga takšen ali drugačen način uničujejo korporacije …

Več si oglejte v videu, ne bo vam žal. Marsikaj boste izvedeli.

Na koncu predstavitve nas je čakalo prijetno kulinarično presenečenje. Klemen nam je postregel z okusnim doma pečenim kruhom in z odličnimi namazi, ki jih je prinesel s sabo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi