Srečanja z ustvarjalci: ddr. Rudi Rizman – Čas (brez) alternative

ddr. Rudi Rizman, sociolog in politolog, predavatelj na Univerzah v Ljubljani, Harvardu in Bologni, je vse življenje posvetil zagovoru človekovih pravic in demokracije. S pronicljivim in kritičnim analitikom sodobnega časa se je na »Srečanju z ustvarjalci« v Knjižnici Domžale v ponedeljek, 16. oktobra 2017, pogovarjala Cveta Zalokar.

Fakulteta za družbene vede in Znanstvena založba Filozofske fakultete sta leta 2014 izdala knjigo, ki jo je napisal dr. Rudi Rizman, ki je bil gost večera na prvem Srečanju z ustvarjalci v novi sezoni, ki jih vodi Cveta Zalokar v prostorih Knjižnice Domžale. ddr. Rizmanovo delo, ki ga sestavlja deset poglavij, deset idej, deset razlogov za današnje stanje Slovenije, Evrope, Zahoda in sveta, je bila rdeča nit pogovora. Tako smo lahko slišali različne teme, ki se nanašajo na civilizacijo kot so: neoliberalizem, globalizacija, civilizacije v dialogih in spopadih, obstoj Evropske unije, ameriški vpliv na svetovno politiko, človekove pravice in demokracija, terorizem in varnostna država, akademski kapitalizem, ramena družboslovnih velikanov in za konec izrazito lokalna – slovenska tranzicija. Knjiga Čas (brez) alternative¬ – sociološke in politološke –refleksije je zbirka kolumn, ki jih je sociolog in politolog ddr. Rudi Rizman, profesor na univerzi v Ljubljani in Bologni, objavil v zadnjem ducatu let v slovenskih dnevnih časopisih in revijah, nekatere pa so izšle tudi v knjižnih zbornikih.

Na srečanju so obiskovalci iz prve roke slišali tlorisni oris dobe ter družbenopolitičnih dilem, ki ključno zaznamujejo čas, ki ga živimo. Seveda tudi ddr. Rizmanu ni tuje samo spraševanje o smislu javnega angažmaja intelektualca v času, v katerem časopise, kaj šele knjige, prebira čedalje ožji krog ljudi, politiki oziroma tisti, ki odločajo, pa večinoma sploh ne. K sreči profesor ni obupal, saj bi nas sicer prikrajšal za svoje kolumne in tega tudi v prihodnosti ne namerava. ddr. Rizman je odgovoril tudi na nekaj vprašanj, ki so mu jih zastavili obiskovalci pogovora. Veliko tem so »obdelali« v pogovoru in če realno pogledaš na dogajanje v svetu in doma, vse drži kot pribito.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi