Srečanja z ustvarjalci – Anton Komat: »Če boste molčali, bodo kamni govorili«

Brez takojšnjih radikalnih sprememb je propad Zahoda neizbežen. Bomo kot posamezniki samo čakali, tako kot na ladji Titanik, plesali, jedli in pili vse do trenutka, ko se ladja potopi? Smo zreli za nujne družbene spremembe ali nas bo reorganizirala katastrofa?

V Knjižnici Domžale smo 11. januarja 2016, posneli predstavitev nove knjige Antona Komata, »Če boste molčali, bodo kamni govorili«. Pogovor z ustvarjalcem je vodila Cveta Zalokar. Knjiga nam ponuja poglobljen vpogled v manipulativna ozadja, ki so nas pripeljala na rob zatona. Ponuja pa tudi konstruktivne rešitve, ki so še možne, čeprav lovimo zadnji vlak. Eno je poznati resnico, drugo jo je razumeti. Le kdor jo razume, jo lahko tudi zapiše. 

»Če vas moje besede ne bodo prepričale o dejstvih, vas bodo dejstva prepričala o pravilnosti mojih besed, ki jih boste brali v tej knjigi. Vse gorje na svetu se zgodi, ko ljudje nasedajo norcem v kravatah, uniformah, talarjih in turbanih in se bojujejo za njihove interese. Izgubiti prihodnost ni isto, kot izgubiti volitve ali nekaj točk na borzi«, je dejal Anton Komat pred polno dvorano Knjižnice Domžale. Cveta Zalokar je spretno vodila pogovor in Antonu pustila, da je govoril, kolikor je hotel. Ne tako, kot na televiziji, ko ga novinarji stalno prekinjajo, saj tak pogovor nima ne repa in ne glave.

Zelo zanimiv pogovor je zajel vse od zastrupljanja naših polj, o prepovedi velikih količin strupov, pa o pomoru čebel in o zadnji aferi o medu naših čebelarjih. Pa o evropski policiji, ki so raziskali 190 ton strupov na letališču Brnik in o Luki Koper, kjer bi radi ponovno na črnem evropskem trgu prišli do zemlje in s tem posledično tudi v našo hrano. V nadaljevanju je gost spregovoril o globalnem segrevanju, hormonskih motilcih in gensko spremenjeni hrani, ki v samem bistvu spreminjajo naš planet. V zahodi civilizaciji pa je na delu še popoln razkroj avtonomnosti: Ljudje ne znajo več pridelovati hrane, ampak plačujejo farmacevtsko industrijo, da jih obvaruje pred posledicami industrijske hrane. Ne znajo več vzgajati otrok, temveč plačujejo psihologe in psihiatre. Ne znajo popraviti vodovodne pipe, ne oskrbeti rane ali pozdraviti navaden prehlad brez zdravil.

»Le ljudje lahko izgubimo prihodnost, oblastniki pridejo in izginejo, mi pa ostajamo in z nami naši otroci in njihovi vnuki. Mi ustvarjamo in živimo zgodovino, ne pa mogočniki. Mislijo, da bo devetindevetdeset odstotkov v nedogled prenašalo eno-odstotno manjšino globalnega semnja ničevosti? Ničevosti, ki vse ljudi prek uničevanja popelje v samouničenje. Do kdaj bomo sami sebi vlačili les na grmado, na kateri bomo zgoreli? Moramo se naučiti živeti v sožitju z naravo in kot bratje, ali pa bomo skupaj izumrli kot ponesrečen poskus evolucije« je med drugim povedal Anton Komat in postregel z nekaterimi analizami in podatki.

Res pretresljiv pogovor o sprevrženi samopašni, narcisoidni manjšini, ki ji gre samo za denar ter o velikih korporacijah, ki bi samo zastrupljale vse okoli sebe, samo da je dobiček za izbrance, ostali pa dobijo kolikor pač dobijo; nekaj v plačah, večino pa v hrani na krožniku.

Ob koncu so udeleženci pogovora lahko kupili tudi knjigo, v katero se je njen avtor z veseljem podpisal.

Zelo zanimiv pogovor z Antonom Komatom si lahko ogledate v zgornjem videu!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi