Srečanja pod slamniki: Večer slovenske ljudske pesmi

Včeraj zvečer je v Slamnikarskem muzeju Domžale potekalo Srečanje pod slamniki, kjer se je odvijal Večer slovenske ljudske pesmi, ki je bil namenjen predstavitvi knjige in zgoščenke POJDI Z MENOJ – S PESMIJO PO SLOVENIJI. Skupaj s knjigo so nas ustvarjalci ob izbranih ljudskih pesmih popeljali po domači deželi ter predstavili del naše kulturne in ljudske dediščine.

Na predstavitvi so sodelovali skladatelj, pianist in avtor izbora Blaž Pucihar, pevka Mia Žnidarič, poznavalka ljudskih pesmi in avtorica komentarjev k pesmim Dušica Kunaver, prevajalka Arven Šakti Kralj Szomi ter ilustrator Damijan Stepančič.

Avtor Blaž Pucihar je povedal, da je naredil izbor osemnajstih pesmi, ki so ga po vsebini, melodiki in sporočilu globoko prevzele.  Za vsako pesem posebej je skrbno načrtoval tudi vokalno in instrumentalno zasedbo, ki se skuša čim bolj približati izvirni ljudski pesmi.

Izbrane pesmi ohranjajo posebnosti ljudskega izročila in večinoma izhajajo iz obrobnih pokrajin slovenskega etničnega prostora: 6 je prekmurskih in porabskih, 4 so razširjene po vsej Sloveniji, 2 sta rožanski, 2 belokranjski, 2 ponarodeli, 1 je rezijanska in 1 istrska.

Ker je pri nastanku zgoščenke sodelovala tudi pevka Mia Žnidarič, je le-ta poslušalcem zapela tudi nekaj ljudskih pesmi, ki so zbrane v tej knjigi in zgoščenki.

Knjiga s priloženo zgoščenko je izšla pri Založbi Okaši, tako v slovenskem, kot tudi v angleškem jeziku.

Pogovor z ustvarjalci je vodila Cveta Zalokar Oražem.


 

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov