Srečanja pod slamniki: Staroverstva in staroverci

V Slamnikarskem muzeju je v sredo, 30. septembra 2015, potekal pogovor na temo Staroverstva in staroverci. Ker bi v goste moral priti Pavel Medvešek, letošnji prejemnik Štrekljeve nagrade, je sicer slikar, grafik in pedagog, a že od leta 1950 neumorno raziskuje in zapisuje starosvetne pripovedi, med terenskim delom od Zgornjega Posočja do Istre, pa je zbiral dragoceno mitološko gradivo o starožitnem izročilu, se je nabralo polno obiskovalcev.

Ker napovedanega gosta zaradi bolezni v družini ni bilo na srečanju, je prišla druga povabljena gostja, mag. Darja Skrt, ki je v okviru Goriškega muzeja v sodelovanju s Pavletom Medveškom, lansko leto pripravila zanimivo razstavo Staroverstvo in staroverci ter ob tem z njim izdala tudi obsežen katalog skupaj. Zanimiv pogovor je vodila Cveta Zalokar.

Staroverci naj bi častili bogove starih Slovanov oziroma lokalne slovanske bogove, kult prednikov, vegetacije ter kult svetih živali. Slovani za svojo religijo niso imeli posebnega imena, saj te vsepričujoče realnosti niso imeli za ločeno institucijo. Zato se je poseben izraz za slovansko staroverstvo uveljavil šele v 20. stoletju, ko se je nabralo ogromno ljudi, ki so se zanimali za zgodovino, tradicijo, kulturo ter religijo, predkrščanskih Slovanov, kot tudi samih vernikov, ki so svojo duhovno pot prepoznali v slovanski staroverski religiji.

Zanimiv pogovor je gostja popestrila z videom, ki je prikazoval Pavleta Medveška, kako govori o staroverstvu in starovercih ter o zgodbah. Tako so udeleženci tokratnega Srečanja pod slamniki, ob pripovedi mag. Darje Skrt, dobili slikovito pripoved, ki jih je popeljala v hriboviti svet Soške doline, v tiste skrite kotičke v Sloveniji, kjer so morali domačini živeti z naravo in kjer je hribovsko okolje ustvarjalo globok intimen prostor, v katerem so odveč vse besede, zato pa pač preprosto živiš, kakor se ti zahoče. Tako sta gostja in voditeljica srečanja skozi pogovor odkrivali skrivnosti staroselcev. Obiskovalci so izvedeli, kaj staroverstvo sploh je in kdo so staroverci. Do tega spoznanja pa sta jih popeljali ob številnih zanimivih prigodah, ki jih je na svoji raziskovalni poti zapisal gospod Pavel Medvešek.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi