Srečanja pod slamniki: Miro Žitko – Gradnja z naravnimi materiali

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah je v sredo, 8. januarja 2014, potekalo prvo letošnje Srečanje pod Slamniki, kjer je bil tokrat gost Miro Žitko, tema pogovora, ki ga je vodila Cveta Zalokar Oražem, pa je bila njegova knjiga Gradnja z naravnimi materiali, v katerih so opisani materiali v naravi, kje jih dobimo, kako pripravimo in na kaj moramo biti pazljivi pri njihovi uporabi.

Gost tokratnega Srečanja pod slamniki Miro Žitko, je z udeleženci srečanja delil svoje življenjske izkušnje, ki temeljijo na tem, da je življenje lahko čisto preprosto. V življenju namreč potrebuješ nekaj hrane, prenočišče, delo, ki te veseli in ljudi s katerimi ti je lepo. Ker je Miro že od nekdaj seznanjen s potekom gradnje hiš, njegov oče je bil namreč zidar in ker zelo rad opazuje naravo in naravne materiale, je njegovo poslanstvo postalo gradnja hiš iz naravnih materialov.

Hišo, ki si jo je zgradil za vsega 5.000 evrov, je namreč zgrajena brez cementa. Hiša je v celoti izdelana iz lesa, slame oziroma sena, ilovice in z nekaj opečnih sten v bivalnem delu. Poleg tega, da je v celoti izdelana iz naravnih materialov, je najpomembnejše to, da večina materiala za gradnjo izhaja iz neposredne bližine hiše oziroma iz bližnjega domačega gozda. Uporabil je rabljeno kritino, okna in vrata iz druge roke. Preprosto pohištvo je narejeno doma, nekaj materiala pa so mu podarili prijatelji.

Skratka, prava družinska hiša, zgrajena v štirih mesecih. Izkušnje o naravni in poceni gradnji rad podeli z drugimi in mnoge od njih je spodbudil, naj tudi sami gradijo hiše na podoben način. Pri tem je pomembno, da poznamo naravne materiale in da jih znamo pravilno uporabiti! Vse svoje znanje in izkušnje pa opisal tudi v knjigi Gradnja z naravnimi materiali. Primerna je kot večerno branje ali kot priročnik za samo graditelje. V njej so strnjene njegove petletne izkušnje in stare modrosti, ki so jih poznali že naši predniki.

Svoje izkušnje vsako leto podeli tudi z udeleženci delavnic eko gradnje in kar nekaj od njih si je že samih zgradilo hiše na podoben način. Tudi udeleženci tokratnega Srečanja pod Slamniki, so se lahko seznanili z različnimi naravnimi materiali, ki jih lahko uporabimo pri gradnji hiše in kakšni so postopki izdelave hiše ter seveda prednosti gradnje z naravnimi materiali.

Več o pogovoru z Mirom Žitkom o naravnih materialih, poteku gradnje hiš iz naravnih materialov ter o prednostih takšnje gradnje, pa si lahko ogledate v video posnetku.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi