Srečanja pod slamniki: Irena Cerar – Kamniške pravljične poti

Slamnikarski muzej Domžale je ponovno gostil Srečanje pod slamniki. Tokrat je v goste prišla izjemno uspešna avtorica družinskih izletniških vodnikov, Irena Cerar. Pogovor z priljubljeno pisateljico vodnikov je vodila Katarina Rus Krušelj.

Na srečanju so predstavili novo, že tretjo knjigo avtorice Irene Cerar, ki pripravlja in pri založbi Sidarta izdaja priljubljene družinske izletniške vodnike. Pred izdajo tretje knjige sta izšle Pravljične poti Slovenije (2004) in Pravljične poti v zgodovino (2009).

Tretja knjiga Kamniške pravljične poti pa nas popelje po bogatem in raznolikem svetu ljudskega pripovedništva, ki se je ohranilo v nam bližnji okolici Kamnika. Izhodišče za potepe so namreč ljudske pravljice ali pripovedke, vodijo pa nas od razvalin in ohranjenih gradov, številnih cerkva, mlinov, izvirov, šumečih potokov, rek in slapov. Spoznavamo alpske doline, povabljeni smo na plezanje po skalah in balvanih, pokukali bomo v temačna korita, soteske in jame, avtorica pa nas bo opozorila tudi na razgledne vrhove in planine, kjer poleti še pasejo.

Pogovor je tekel sproščeno, avtorica pa je poudarila, da so zgodbe preverjene pri domačinih kot tudi v strokovnih krogih, zato so ti vodniki tako enkratni. Avtorica Irena Cerar ne piše zgodb v vodnikih v svoji domišljiji, ampak so to zgodbe preverjenih domačinov, ki so te zgodbe pripovedovali, gornik Bojan Pollak pa je vsako pot v vodniku dejansko šel preverit, a so res objekti, votline, slapovi, itd., kot jih je avtorica opisala. Gostja Irena Cerar je povedala tudi eno zgodbo iz svojega novega Vodnika, pridružila pa se je tudi mag. Breda Pobrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik ter nam povedala dve pripovedki.

Kamniške pravljične poti.

Naj pa poudarimo, da je ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic Združenje splošnih knjižnic Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik podelilo nagrado za projekt Kamniške pravljične poti. Gre za zelo pomembno priznanje v knjižničarski stroki. Osrednja prireditev s podelitvijo nagrad je potekala 20. novembra 2015, v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

Tema letošnjega dneva slovenskih splošnih knjižnic je bila Knjižnice povezujejo. Na okrogli mizi je pogovor tekel o knjižnicah in njihovi vlogi pri vključevanju ranljivih skupin v družbo. Pri pogovoru je sodelovala tudi Erika Poljanšek, mentorica programa Učenje slovenščine za tujce v kamniški knjižnici. S tem projektom smo bili letos, skupaj s še 5 slovenskimi splošnimi knjižnicami, vključeni v evropski projekt Public Libraries 2020 – Knjižnice povezujejo.

Irena Cerar, avtorica družinskih izletniških vodnikov.

Na osrednjem dogodku je Združenje za splošne knjižnice podelilo nagrade za najboljše projekte. Nagrado za inovativni projekt s področja dela z uporabniki je prejela Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik za projekt Kamniške pravljične poti. Nagrado sta prevzeli direktorica knjižnice mag. Breda Podbrežnik Vukmir in avtorica vodnika Kamniške pravljične poti Irena Cerar. Ostale nagrade so prejele še Mestna knjižnica Ljubljana ter skupaj Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica.

Seveda je ob tej priliki Katarina Rus Krušelj obema gostjama čestitala za to pomembno nagrado, kar je dokaz, da je sodelovanje z Avtorico Ireno Cerar ter knjižnico Franceta Balantiča Kamnik zelo koristno in uspešno, saj hodijo tudi na organizirane skupne družinske izlete. Na zadnjem družinskem izletu jih je bilo čez osemdeset.

Čestitkam ob prejetju nagrade se pridružuje tudi ekipa Domžalca.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi