Srečanja pod slamniki: dr. Irene Mislej in družina Ahčin

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah so v sredo, 19. oktobra 2016, pričeli z novo, že četrto sezono Srečanj pod slamniki, v katerih se bodo zvrstili številni zanimivi pogovori iz različnih področij domoznanstva, etnologije, domače obrti in rokodelstva, arheologije, slovenske zgodovine, itd. V maju 2016 je bila v Menačenkovi domačiji v Domžalah odprta stalna postavitev kiparskih del domžalskega kiparja Franca Ahčina, ki je pomemben del svojega življenja preživel v Argentini. Z izjemno poznavalko njegovega dela dr. Irene Mislej in člani njegove družine, sinom Juanom, hčerjo Lucio in ženo Mileno, sta v tokratnem pogovoru voditeljici Cveta Zalokar in Katarina Rus Krušelj skušali približati in podrobneje spoznati njegovo življenje in delo.

Maja letos so v Menačenkovi domačiji v Domžalah po dolgih letih postavili in odprli stalno razstavo kiparskih del domžalskega kiparja Franceta Ahčina, ki je pomemben del svojega življenja preživel v Argentini. France Ahčin je občini Domžale podaril številna svoja dela, več kot 100 del, in po dolgih letih zorenja je stalna zbirka našla mesto na podstrešju njegove rojstne hiše. Seveda pa velja poudariti, da je znaten del njegovih del razstavljen tudi v Kulturnem domu Franca Bernika. Na prvem Srečanju pod slamniki v novi sezoni so tako želeli približati in podrobneje spoznati njegovo življenje in delo. Pogovor je bil tudi posnet, lahko si ju ogledate v naših dveh videih. Pripravili pa ga bodo tudi za predvajanje obiskovalcem stalne razstave v Menačenkovi domačiji.

Dr. Irene Mislej se rodila in študirala v Argentini, starši so se tja preselili v poznih dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Študirala je novinarstvo in umetnostno zgodovino. Od leta 1978 živi v Ljubljani, kjer je tudi doktorirala na umetnostni zgodovini. V raziskovalnem delu se je posvetila raziskavam ustvarjalnosti Slovencev v izseljenstvu, zlasti v Južni Ameriki, tako likovnikov, ki jim je v Sloveniji pripravila več razstav (France Ahčin, Viktor Sulčič, Bara Remec, in tudi znanstvenikov (Ivan Benigar, Vinko Brumen, Branislava Sušnik); ukvarja se tudi z zgodovino izseljenstva in prevaja v španščino.

France Ahčin, je bil rojen 13. 8. 1919 v Domžalah. Na Tehnični srednji šoli v Ljubljani je obiskoval kiparski oddelek in se po končanem šolanju izpopolnjeval pri umetniku Francetu Kralju. Pred drugo svetovno vojno je delal v Hrovatovi podobarski delavnici v Domžalah, nato diplomiral na Likovni akademiji v Firencah, kjer je bil za najboljše diplomsko delo nagrajen. Po vojni je nekaj časa deloval v Rimu, nato je odšel v Argentino. Tu je opremil več cerkva, izdelal nekaj spomenikov za slovensko skupnost in likovno opremil slovenski prevod argentinskega epa o Martínu Fierru. Bil je član združenja argentinskih likovnih umetnikov (MEEBA), pridobil različne nagrade, o njegovem delu so pisali znani argentinski kritiki. Leta 1989 je prvič in zadnjič razstavljal v svojem domačem kraju ter v Ljubljani, saj je po vrnitvi v Argentino še isto leto umrl.

Po skoraj tridesetih letih njegove smrti so v Domžalah obudili spomin na kiparja Franceta Ahčina. Bil je izseljenski umetnik, ki je svojo zbirko več kot sto ustvarjenih del nekaj mesecev pred smrtjo leta 1989 simbolično podaril rojstnemu mestu – Domžalam. V desetletjih se je zbirka raztresla po več koncih Slovenije: v stalne kiparske zbirke Moderne galerije v Ljubljani, Muzeja krščanstva Slovenije v Stični, Znanstvenega inštituta Filozofske fakultete v Ljubljani, največ pa se jih nahaja v Domžalah, v Kulturnem domu Franca Bernika. Več let je zorela ideja o novi predstavitvi zbirke, ki se sedaj predstavlja na podstrešju njegove rojstne hiše in se povezuje v celoto z razstavljenimi deli v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

Na srečanju je spregovoril tudi nekdanji koordinator JSKD RS, Območne izpostave Domžale Pavel Pevec, ki je bil v času, ko je Franc Ahčin razstavljal v Domžalah, zelo pomemben člen pri postavitvi njegove razstave.

Pogovor z gosti, ki si ga lahko ogledate v naših dveh videih, razkriva marsikaj zanimivega o življenju in delu Franca Ahčina. Izvedeli boste, kako je potekala njegova umetniška pot in izobraževanje, njegova vključenost v slovensko skupnost v Argentini, o delovanju njegove tovarne keramike, o njegovi dolgoletni želji po vrnitvi v domovino, ko je razstavljal v Ljubljani in Domžalah ter o njegovem projektu, ko je simbolično svojemu rojstnemu kraju podaril zbirko svojih del.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi