Spominski večer v počastitev filmskega umetnika Nenada Jovičića

V ponedeljek zvečer je v Knjižnici Domžale potekal spominski večer, kjer smo se poklonili enemu najuglednejših filmskih snemalcev iz območja nekdanje Jugoslavije, Nenadu Jovičiću, ki je kot soprog domžalske slikarke Vere Terstenjak, velik del svojega življenja preživel med nami v Domžalah.

V spomin na njegovo delo, bogat ustvarjali opus in človeško bogastvo, ki ga je imel, so na spominskem srečanju sodelovali tudi njegovi prijatelji in sopotniki v življenju. Spominskega srečanja pa sta se udeležila tudi župan Občine Domžale Toni Dragar in podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc.

Nenad Jovičić je bil umetnik svetovnega slovesa, še posebej, ko govorimo o filmski fotografiji in kameri. Zapustil nam je resnično bogato filmsko-kulturno dediščino. Celoten filmski in fotografski arhiv je z donacijo podaril občini Domžale, zanj pa skrbi Knjižnica Domžale.

Rodil se je v Sarajevu, nato pa ga je pot za nekaj desetletij vodila najprej v Beograd, od tam pa v Prago, kjer je obiskoval znamenito praško filmsko akademijo FAMU. Postal je mojster svojega poklica. Bil je tudi pionir povojnega Jugoslovanskega filma.

V svoji bogati karieri je sodeloval z mnogimi režiserji, med drugim z Zdravkom Velimirovićem, Radošem Novakovićem, Sojo Jovanovićem, Obradom Gluščevićem, Lolo Đukićem, pa tudi Arthurjem Marksom ter legendarnim Samom Peckinpahom.

Prav tako je sodeloval tudi z mnogimi znanimi filmskimi igralci, kot so: Bata Živojinović, Pavle Vuisić, Boris Dvornik, Miodrag Petrović Čkalja, Miha Baloh, Boris Cavazza, Irena Prosen, Špela Rozin, Beba Lončar in tudi James Mason, Maximilian Schell ter George Hamilton.

Posnel je prvi jugoslovanski celovečerni barvni film (Pop Ćira in pop Spira), ki mu je prinesel zlato areno Puljskega festivala, pa prvi jugoslovanski glasbeni film (Ljubezen in moda) ter antologijsko televizijsko serijo Kapelski kresovi. Med drugim je posnel tudi prvo povojno skakalno tekmo v Planici.

Nenad Jovičić je za svoje delo prejel vsa najpomembnejša družbena priznanja, med njimi tudi plaketo Jugoslovanske kinoteke, priznanje, ki so ga prejeli le zares največji.

Na spominskem srečanju, ki ga je vodila Cveta Zalokar-Oražem, so svoje spomine na Nenada Jovičića, delili tudi njegovi prijatelji in sopotniki v življenju. Skozi prezentacijo fotografij in njegovih misli, pa smo se na kratko sprehodili skozi njegovo življenje.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi