Spomin na dediščino slamnikarstva v Domžalah že peto ohranjajo s tradicionalnim Slamnikarskim sejmom

Spomin na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico vsako leto ohranjajo s tradicionalnim Slamnikarskem sejmom, ki poteka v Slamnikarskem parku v Domžalah (ob Občinski stavbi). Da res diši po pravi slami poskrbijo v Slamnikarskem muzeju, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Da je bilo temu res tako, priča že 5. slamnikarski sejem, ki se je odvijal v soboto, 10. junija 2017.

Tudi letošnji Slamnikarski sejem je bil tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti pletenje kit iz slame in izdelava slamnikov. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške, Srbije in Nizozemske), je potekal spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. 

Pri izboru razstavljavcev so organizatorji nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo žitne zgodbe – s ponudbo ekološko pridelanih žitnih izdelkov in prikazom peke kruha. Pridružili so se jim tudi drugi ponudniki izdelkov iz naravnih materialov (predvsem les) ter demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti.

V igralnem kotičku sejma je bilo letos posebej zabavno: nagradna igra Kolo sreče (glavna nagrada je bil slamnik po meri ter ostale nagrade, ki so jih prispevali sodelujoči na sejmu ter različna domžalska podjetja in ustanove), ustvarjalna delavnica Slamica na slamico, sprehod po labirintu iz slamnatih bal, Mavrični poligon, igra Bodi faca in zadeni tarčo, delavnica Izdelaj si krono iz slame in Tekma s hoduljami.

Letošnja modna revija slamnikov je potekala s štirimi tematskimi sklopi: retro poletne obleke z »žirardiji« s širokimi krajci z obrobo, modna safari oblačila s safari slamniki, široke vzorčaste kratke hlače s fantovskimi slamniki in modna elegantna plise krila z lahkimi širokokrajnimi slamniki.

V Slamnikarskem muzeju so predstavili izredno zanimiv in redek muzejski predmet – conformateur in formillon. To je mehanska naprava za merjenje oblike glave, sprva uporabljena za raziskovanje mentalnih in karakterističnih značilnosti posameznika, kasneje pa so jo pridoma uporabljali slamnikarji in klobučarji. Predmet je star okoli 150 let.

Kot je že običaj so na Slamnikarskem sejmu tudi odprli sezono nošenja slamnikov. Letos sta ga odprla župan Občine Domžale Toni Dragar in direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domažle Cveta Zalokar, v spremstvu otrok iz Vrtca Urša. Za slavnostne tone in vihtenje palic pa so poskrbeli domžalski godbeniki in domžalske mažoretke.

V spremljevalnem kulturnem programu na 5. slamnikarskem sejmu so sodelovali: Vrtec Urša Domžale, Godba Domžale, Folklorno društvo Groblje, Glasbena šola Domžale, Vrtec Dominik Savio, Karitas Domžale, Plesna skupina Češminke iz Domžal, Otroška folklorna skupina KD Domžale, Domžalske mažorete, Plesni klub Miki Domžale, Lajnar Jože Strajnar, Ljudske pevke KD Domžale in Moška pevska skupina Janez Cerar Domžale.

Več fotoutrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar
Tagi