Spodi n’č, gor pa b’l mau – spodnje perilo naših babic in dedkov

Pred pričetkom 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo Kamnik oživeli prihodnji četrtek s pestrim ter etnološko obarvanim programom, je vrata odprla še tretja od štirih razstav, ki bodo spremljale ta največji etnološki festival v Sloveniji. Razstavo Spodi n’č, gor pa b’l mau je v Galeriji Dika odprl podžupan Občine Kamnik v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi.

Razstava Spodi n’č, gor pa b’l mau prikazuje spodnje perilo naših babic in dedkov. Zgodovina nošenja perila je kratka in je bila v  svojih začetkih ovita v tančico skrivnosti. Spodnje perilo je veljalo za oblačilni kos, ki mora biti  skrit očem in navidezno nepomemben. Oprano perilo so sušili večinoma v skritih kotičkih, da tega nihče ni videl. Etnologi takšno ravnanje pripisujejo dejstvu, da je spodnje perilo veljalo za bolj erotično kot golota.

»Iskrene čestitke za to prelepo razstavo,« je dejal podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi in se ob tem zahvalil avtorici razstave Veroniki Pogačar: »Hvala vam, ker varujete našo skupno dediščino in ker skrbno zbirate vedno bolj redke primerke oblačil. Hvala vam tudi, ker ste nam to bogato dediščino ponudili na ogled. Hvala tudi vsem tistim, ki ste prispevali svoje primerke oblačil.« Ob tem je vse obiskovalce tudi povabil na 48. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se pričnejo v četrtek, 6. septembra.

Obiskovalce je v imenu Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik pozdravil etnolog in kulturni antropolog ter vodja oddelka kultura na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger. Razstavo sta predstavila njena avtorica Veronika Pogačar in etnolog dr. Bojan Knific, v imenu Likovnega društva Senožeti pa je obiskovalce pozdravila predsednica društva Danijela Šraj.

Galerija Dika bo odprta v soboto, 1. septembra in nedeljo, 2. septembra, od 10. do 16. ure. V četrtek, 6. septembra, od 17. do 20. ure, v petek, 7. septembra, v soboto, 8. septembra in v nedeljo, 9. septembra, od 10. do 19. ure.

Že od 21. avgusta si je v prostorih Občine Kamnik moč ogledati razstavo Markova herbija, v Galeriji Miha Maleš pa razstavo Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine. Več o obeh razstavah si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Miha Ulčar; Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

 

Komentarji uporabnikov
Tagi