Spet je čas za Bralnice pod slamnikom!

V znamenju dobrih knjig in pozitivnih vrednot

Leto je naokrog in znova je tu čas, ko se v Domžalah pa tudi po drugih slovenskih krajih začenjajo odvijati dogodki v okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom. Prvi tovrstni mladinski literarni festival v Sloveniji organizira že osmo leto zapored založba Miš z Gorjuše pri Dobu v sodelovanju s knjižnicami Domžale, Nova Gorica, Tolmin, Idrija in Sežana.

Tudi letos se bo v okviru festivala, ki preko branja spodbuja bralce k več strpnosti, sprejemanju drugačnosti in medkulturnemu razumevanju, odvilo več kot sto dogodkov po vrtcih, šolah, knjižnicah, domovih za ostarele ter drugje. Pestro festivalsko dogajanje se bo po Sloveniji odvijalo vse do aprila, nekaj dogodkov pa bo tudi še v maju.

Bralnice pod slamnikom pletejo letos rdečo nit preko pomena novih začetkov. »Ni slabih koncev, ampak so le novi začetki,« pravijo na založbi Miš, ki bodo letos v okviru festivalskih dogodkov – ti bodo obravnavali med drugim tudi tematiko begunstva – podarili več kot 150 knjig otrokom, ki so lani prišli na slovenske šole iz drugih držav.

 

Festival bo prihodnjo sredo, 31. januarja 2018, ob 12. uri v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah uradno odprla varuhinja človekovih pravic RS Vlasta Nussdorfer. Prireditev, na kateri bodo sodelovali številni mladi, bo vodil vsestranski ustvarjalec Juš Milčinski, osrednji gost pa bo ugledni nizozemski ustvarjalec, eden najboljših evropskih pisateljev za mlade in odrasle Toon Tellegen. Z njim se bo na odprtju pogovarjal voditelj prireditve Juš Milčinski. Tellegen bo v dneh po odprtju festivala gostoval še na drugih zanimivih literarnih prireditvah, namenjenih vsem generacijam.

In še to: novost Bralnic pod slamnikom je tudi letošnji festivalski dan. Ta bo potekal prihodnji četrtek, 1. februarja, v Knjižnici Domžale, kjer se bodo ves dan vili številni zanimivi dogodki, povezani z (Miševimi) knjigami.

Pridružite se kakšnemu od njih tudi vi!

Avtor: Vesna Sivec Poljanšek; Foto: arhiv Juša Milčinskega

Tagi