»Sonce, glasba, veselje« – koncert, ki je na noge dvignil vso dvorano

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan je v petek, 30. septembra 2016, v Tomčevi dvorani Kulturnega doma Franca Bernika pripravil koncert ob 20-letnici umetniškega poustvarjanja. Na koncertu je polni dvorani poslušalcev tovrstne glasbe zapela sopranistka Pia Brodnik, na klavirju pa jo je spremljala Irina Milivojević.

Pia Brodnik je izredna profesorica za petje in predstojnica Oddelka za petje na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Že od leta 2000 redno nastopa v Poletnem gledališču Studenec, kjer se predstavlja predvsem kot gledališka igralka. Skoraj trideset let pa se že ukvarja s poučevanjem petja. Vodi seminarje, poletne šole, udeležuje se pevsko-pedagoških kongresov po vsem svetu. Sopranistka Pia Brodnik je na svoji bogati umetniški poti poustvarila že okrog trideset opernih in gledaliških vlog, preko štirideset oratorijskih solističnih vlog, nekaj sto samospevov na komornih in solističnih koncertih in festivalih na domačih, evropskih in ameriških odrih. 

Pianistka Irina Milivojević pa se z največjim veseljem in zanosom posveča muziciranju s pevskim glasom. Sodeluje s številnimi pevci po Sloveniji, nepogrešljiva pa je kot umetniška sodelavka v SNG Opera in balet Ljubljana in Slovenskem komornem Glasbenem gledališču, kjer uspešno nastopa v opernih produkcijah.

Koncert je zvenel v opernih delih različnih tujih skladateljev, enkraten Piin glas pa je s svojo virtuoznostjo na klavirju dopolnjevala Irina. Na platnu so se z projekcijo prikazovala besedila, ki jih je umetnica pela, prevedena v slovenščino. Pred vsako pesmijo pa je umetnica pridodala nekajminutne povzetke pesmi, izražene z romantiko in lepoto, saj so se na platnu prikazovale tudi slike sončnega sija, metulja, morja, rož …

Ob koncu se je predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan Alojz Stražar s šopkom rož zahvalil umetnicama za prekrasen večer, ki je izzvenel v neverjetnem petju in igranju na klavir.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi