Sol zemlje v Mestnem kinu Domžale

V Mestnem kinu Domžale so v torek, 12. maja 2015, predvajali film o izjemnem francoskem fotografu, dokumentarec Wima Wendersa o življenju in delu Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije.

Znameniti brazilski fotograf Sebastião Salgado je zadnjih štirideset let potoval po različnih celinah in v objektiv ujel dogodke, ki so ga globoko zaznamovali: vojne, lakoto in izgnanstvo. Po vseh grozotah, ki jim je bil priča, je zadnja leta upanje spet našel v naravi. Zdaj se posveča okoljevarstvu in odkrivanju neokrnjenih kotičkov sveta, ki jih predstavlja v obsežnem fotografskem projektu, svojem »ljubezenskem pismu planetu«. Življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije, nam v dokumentarnem filmu Sol zemlje razkrivata njegov sin Juliano in Wim Wenders, tudi sam fotograf.
Po projekciji filma je v dvorani potekal pogovor z izjemnim domačim fotografom Arnejem Hodaličem, ki se je odzval vabilu direktorice KD France Bernika Cvete Zalokar ter prišel na pogovor.

Slišali smo zelo zanimiv pogovor o Sebastiãu Salgadu, kot tudi o Arneju Hodaliču. Ves čas pogovora so se na platnu v ozadju vrtele črno bele fotografije Arneja Hodaliča, ki je veliki slovenski fotograf, popotnik, novinar, potapljač in jamar. Od leta 2003 je pripadnik specialnih enot ministrstva za obrambo v enoti tehničnih potapljačev.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi