Šmarnični koncert v čast Kraljici Mariji na Goropečah nad Ihanom

»Tebi v čast preljuba Mati, pesem naša naj zveni! S srcem, v molitev speto, duša ti jo podari. V maju, Tebi v čast cvetijo rože, Tebi v čast ptice pojo, Tebi v čast žubore potočki, Tebi v čast srca ljubezni se odpro.« Tako nagovarja Marijina  pesem, katera je bila tudi povabilo vsem, ki so se v nedeljo, 5. maja 2019, že petič podali na koncert ob šmarnični pobožnosti, ki je potekal v cerkvi sv. Miklavža na Goropečah nad Ihanom. Šmarnična pobožnost je bila tudi lepa spodbuda za lepše prihajajoče poletje in prošnja za Marijino varstvo skozi vse leto, še posebej pa za mesec maj, ko potekajo šmarnični večeri v cerkvah po Sloveniji. 

Citrarska skupina Kulturnega društva Ihan pod vodstvom učitelja prof. Petra Napreta je s koncertom pričarala pravi šmarnični maj s svojimi milozvočnimi pesmimi, ob njihovem spremstvu pa je zapel tenorist Klemen Torkar. Obiskovalci koncerta so prisluhnili tudi  violini, na njune strune pa sta zaigrala Luka Štiftar in prof. Peter Napret, skupni zvoki violin in citer ter odličen glas Klemna Torkarja, pa so v lepi akustični cerkvi pridodali tisti pravi čarobni zven, da ti srce kar zaigra.

Na koncertu so se predstavile tudi članice Ženskega pevskega zbora Jutro župnije Ihan, ki se nezadržno približujejo dvajset letnici delovanja. Pevke vodi mladi zborovodja Luka Štiftar. Pesem pevke napolni z veseljem, jih združuje in jim da novih moči. Najraje pojejo pri svetih mašah. Takrat njihova pesem zazveni kot molitev, prošnja in zahvala, saj jo darujejo Bogu.

Lepe Marijine pesmi so sedle globoko v srce polni cerkvi obiskovalcev, ki so vsako pesem pospremili z bučnim aplavzom. Ob koncu koncerta je domači župnik dr. Andrej Marko Poznič podal blagoslov vsem navzočim. Lepšega zaključka prve majske nedelje si človek ni mogel poželeti. Ker imajo v še kar nekaj nastopov, smo video prilagodili kot napovednik. Koncerti pa se bodo odvili v naslednjih krajih: cerkev Marije vnebovzete v Cirkovcah (12.5., ob 11.00), cerkev Marije vnebovzete v Trunišču (12.5., ob 16.00), cerkev sv. Lovrenca v Brežicah (19.5., ob 11.00), župnijska cerkev Kranjska Gora (22.5., ob 19.30), cerkev sv. Jakoba v Stanežičah (1.9., ob 18.00).

Peter Napret je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz violine in študiral citre na Tirolskem deželnem konservatoriju v Innsbrucku. Uspešno poučuje tako violino kot citre. Od ustanovitve je predsednik Citrarskega društva Slovenije, ustanovitelj in član Slovenskega citrarskega kvarteta, član ocenjevalnih komisij doma in v tujini in organizator državnih citrarskih tekmovanj. Leta 2016 je prejel Gerbičevo priznanje za izjemne uspehe na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega  poustvarjanja. Osemnajstega maja pa ga bomo spet srečali na dogodku »S citrami po Domžalah«, kjer bo zven citrarjev iz cele Slovenije zavel na različnih lokacijah po Domžalah ter skupinsko na tržnem prostoru v Domžalah.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi