Slovesnost ob dnevu državnosti: »Izborili smo si svojo lastno državo!«

V četrtek, 25. junija 2015, je pri pomniku državnosti, v parku pod Močilnikom v Dobu, potekala osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti, kjer je župan Toni Dragar skupaj s predstavniki veteranskega policijskega in vojaškega združenja položil venec, nato pa je v letnem gledališču sledil še kulturni program.

Pri pomniku državnosti, v parku pod Močilnikov v Dobu je ob dnevu državnosti tradicionalno potekala osrednja občinska slovesnost, na kateri so počastili dogodke, ki so pripeljali do samostojnosti Slovenije. Dogodka se je udeležil celotni občinski vrh na čelu z županom Tonijem Dragarjem, podžupanjima mag. Renato Kosec in mag. Jano Miklavčič, nekatere svetnice in svetniki ter poslanec v Državnem zboru, Kamal Izidor Shaker, ki je bil tudi slavnostni govornik.

V uvodu prireditve je vse prisotne najprej pozdravila predsednica Krajevne skupnosti Dob, Marija Ravnikar, ki je dejala, da ji je v veliko čast in veselje, da lahko spregovori na prireditvi, s katero obeležujemo dan slovenske državnosti: »Na pomniku, ki ga je postavila naša krajevna skupnost in ga imamo tukaj v parku po Močilnikom piše: Postali smo država. Tega se moramo zavedati kot posamezniki in kot skupnost.«

Slavnostni govornik, poslanec v Državnem zboru Kamal Izidor Shaker je dejal, da je bila pred 24 leti današnja Republika Slovenija na pomembni zgodovinski prelomnici. V tistem ključnem času pa smo Slovenci z optimizmom, z jasnim ciljem in z neizmernim pogumom uresničili tisočletne sanje, ki so dane le redkim narodom – izborili smo si svojo lastno državo. »Ob tem izpostavljam, da Slovenkam in Slovencem lastna država ni bila podarjena, ampak smo si jo izbojevali tudi z orožjem. Za to smo potrebovali samozavest, ki je jedro narodove samobitnosti in, ki jo še kako potrebujemo tudi danes«, je poudaril Shaker in dodal: »Menim, da smo se Slovenci takrat odločili pravilno! Veliko ciljev smo že dosegli, še več pa jih je pred nami!«

Slavnostni govornik, poslanec v Državnem zboru, Kamal Izidor Shaker.

Med drugim je tudi dejal, da se nam je pred nekaj leti zdelo, da je Slovenija zgodba o uspehu. A ta kratkotrajen uspeh nas je uspaval. Znova in znova se izkazuje, da nismo vedno delali najbolje ter v prid naše mlade države. Večkrat je bil uspeh le navidezen, da do bistvenih premikov v naši družbi in predvsem v naših glavah ni prišlo. Prevzemanje odgovornosti za naše lastne napake, pretekle in sedanje, je še vedno premalo poosebljeno. Krizo, ki je vplivala tudi na tok dogodkov v Sloveniji, je povzročil pohlep mednarodne finančne združbe, pri nas pa pohlep vplivnih, tranzicijskih, pohlepnih elit brez vesti brez pogleda na svoje zanamce.

»Vsi smo odgovorni za prihodnost Slovenije. Res je, da je odgovornost primarno vedno individualna pa vendar vsak, nosi svoj del odgovornosti tudi za stanje v naši družbi! Bivanje v demokratični državi terja veliko mero strpnosti, medsebojnega sprejemanja in predvsem pa spoštovanja drugačnosti.«

Svoj govor je Shaker zaključil z besedami, da si iskreno želi, da bi Slovenci ponovno začeli graditi na skupnih temeljih, spoznanjih in na dejanjih, ki nas združujejo in so nas združevala ob osamosvajanju. Da bi znova začeli verjeti vase in svoje sposobnosti.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Marta Starbek Potočan, so sodelovali: Godba Domžale, Ženski pevski zbor Moj Spev, Folklorna skupina Kulturnega društva Groblje, baletke ter recitatorja Bogdan Osolin in Andrej Starbek.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi