Slovenski film Družina, ki gledalcu ustavi čas, že v kinematografih

Matej odrašča v družini oseb s posebnimi potrebami v zakotni vasici zakotne dežele, a je sam povsem drugačen – tako od drugačnosti kot od normalnosti. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo, vse dokler se Matej ne odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega. Družina, resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ne sledi senzacijam, temveč občutjem. Film brez scenarija, a s številnimi soscenaristi, človeškimi in nečloveškimi.

Po domžalski premieri novega slovenskega filma Družina, ki je v Mestnem kinu Domžale potekala v torek, 16. januarja 2018, se je pogovoru po ogledu filma pridružil režiser Rok Biček. Pogovor je vodil Jure Matičič, vodja programa v Mestnem kinu Domžale. Skozi pogovor smo izvedeli, da je Rok Biček (Razredni sovražnik) deset let beležil življenje mladeniča, ki je odraščal v zelo neobičajni družini. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in Vesno za najboljši celovečerec v Portorožu.

Rok Biček

S spretno uporabo pripovedi uspe režiserju Roku Bičku vdahniti življenje nečemu, kar je povsem upravičeno, dokumentarna različica življenja desetih let mladeniča. Tako se režiserju v filmu Družina posreči neprecenljiv in specifično filmski podvig, ki gledalcu ustavi čas, že v kinematografih. V manj kot dveh urah se pred gledalci odvije deset let življenja nekega mladeniča. Družina je na prvi pogled morda res videti kot melodrama ter povrhu vsega še resnična zgodba, ki se vrti okoli boja za skrbništvo nad otrokom. Dokumentarec, ki je nastajal desetletje, je tako drugačen od vsega, kar smo vajeni v slovenskem filmu. Dokumentarec, katerega pogled je ravno tako neolepšan, kot je nezloščena njegova fotografija, prepriča z odločitvijo, da se odreče poenostavljanju nekega zelo zapletenega življenja.

Festivali, nagrade: Svetovna premiera in nagrada za najboljši film – Teden kritike, Locarno. Vesna za najboljši celovečerni film – FSF, Portorož. DOCUDOC, Maribor. Sarajevo. Zürich. DOK Leipzig. LIFFe. IDFA, Amsterdam.

Film je vreden ogleda, zato si ga le oglejte. V petek, 19. januarja 2018, se bo pogovoru po filmu v Mestnem kinu Domžale pridružila Lili Jazbec, v četrtek, 1. februarja 2018, pa bo gostja Alenka Sivka.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi