Slovenologija: Slovenski ilustratorji 

Ilustracija ima v slovenskem prostoru dolgo in bogato tradicijo. Da je kakovostna, raznovrstna in zanimiva, menijo tudi tuji založniki, saj so slovenski ilustratorji priznani v mednarodnem merilu. Tokrat so v Knjižnico Domžale v goste povabili znana in priznana ilustratorja ter striparja Mateja De Cecca in Ivana Mitrevskega ter izvrstno risarko in oblikovalko Polono Pačnik – Polonopolono.

V organizaciji dr. Noah Charneya ter Knjižnice Domžale se je v torek, 16. oktobra 2018, pričela tretja sezona Slovenologije, na katero so se z veseljem odzvali slovenski ilustratorji Ivan Mitrevski, Matej de Cecco ter Polona pačnik.

Med  pogovorom, ki ga je vodil dr. Noah Charney, smo obiskovalci izvedeli marsikaj zanimivega o gostih večera, o njihovem študiju, delu, za koga vse rišejo in ustvarjajo, kakšni so pogoji za risanje stripov, sodelovanje z založbami, kjer jih kontaktirjo za risarsko oblikovanje knjig …

dr. Noah Charney

Matej de Cecco, ilustrator in stripar je obiskoval delavnico slikanja, pri katerem je vztrajal tudi skozi gimnazijska leta, a bolj kot v slikarstvo ga je vleklo v grafično oblikovanje, v vizualno reševanje problemov. Njegova dela so padla v oči prevajalcu in stand-up komiku Boštjanu Gorencu – Pižami. In ko so na Mladinski knjigi pripravljali ponatis Desinih knjig, ga je predlagal za novega ilustratorja. Leto kasneje je sam dobil povabilo uredništva revije PIL, naj se loti stripa za mlado občinstvo, ki bi ga objavljali v vsaki številki, in takrat je Pižami vrnil »uslugo« – predlagal je, naj prevzame pisanje stripovskih scenarijev, ki bi jih sam potem zrisal. Tako je nastal udarni tandem, ki zgodbe o Pilku, Čopki in psu Šnofiju zdaj ustvarja že peto sezono.

Matej de Cecco

Ivan Mitrevski je zaključil študij filozofije in sociologije kulture. Med študijem je začel objavljati svoje ilustracije in stripe v raznih revijah. V tem času je postal del uredništva revije Stripburger, kasneje pa je bil tudi njen glavni urednik. S krajšimi predahi je ves čas objavljal stripe in ilustracije. Ilustriral je že veliko knjig. Posebej rad ilustrira slikanice, izobraževalno literaturo in stripe. Ogromno časa porabi za skiciranje in domišljanje. Veliko manj za barvanje.

Ivan Mitrevski

Polona Pačnik, je ilustratorka z izjemno karizmo, ki ustvarja skodelice z osebnostjo. Je nadvse zabavna, z nalezljivim humorjem, iskrenim nasmehom in iskrivimi očmi, saj je ves čas smeje odgovarjala na vprašanja ali pa jih tudi sama postavljala Ivanu in Mateju. Vse to veselje izžarevajo tudi njene navihane skodelice. Z nakupom skodelic iz porcelana, na katerih so stripovski junaki, poeti, umetniki in drugi, kupite tudi odlično “kofetkarsko” družbo. Polono navdihujejo resnične osebnosti in junaki, še bolj fino pa ji je, ko jih med risanjem spremeni v podobe, kot si jih sama zamisli.

Polona Pačnik

Vsem je skupno, da najprej narišejo na papir, zatem pa fotografirajo ali skenirajo narisano v računalnik, kjer se dodatno obdela in obarva, delo pa opravljajo doma. Vesel in sproščen pogovor, na katerem smo si lahko ogledali tudi Polonine umetelno naslikane skodelice za kavo in novo knjigo Noeha Charneya Slovenology.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi