Slovenologija – Slovenski humor

V torek, 8. novembra 2016 je polno dvorano Knjižnice Domžale preveval smeh in veselje ob pogovoru Američana, Bošnjaka in Slovenca pod naslovom Slovenologija-Slovenski humor. 

Kako mislite, da poteka večer, ko vstopi v knjižnico trojica znanih ljudi. Seveda, zagotovljen je zabaven in smeha poln večer, ki ga napolnjujeta polomljena slovenščina dr. Noah Charneya, stand up komedijanta Boštjana Gorenc-Pižame ter Perice Jerkovič. Se sliši kot dober vic? V novembrskih pogovorih je to postalo res. Kaj je Slovencem smešno? Kaj je smešno Američanu, Angležu ali Bošnjaku? Z gostoma Boštjanom Gorencem – Pižamo in Perico Jerkovićem je dr. Noah Charney analiziral humor, komedijo in inovativno uporabo kletvic.

Seveda smo slišali, kakšna je razlika med navadnimi vicmohari in stand up komedijanti, izvedeli smo, koliko truda, dela in pisanja je potrebno, da stand up komedijant izpelje dobro uro šova pred polno dvorano poslušalcev in da jih celo uro drži v smehu in razmišljanju.

Dr. Noah Charney živi v Kamniku. To ni čisto nič posebnega, če ne bi bil Noah Američan. Umetnostni zgodovinar, specialist za krajo umetnin, pisatelj strokovnih knjig in svetovne uspešnice, romana Tat umetnin, predavatelj, pisec scenarijev, mož in oče, predvsem pa človek, ki je zaljubljen v Slovenijo. Ni tipičen Američan, glasen in poln samega sebe, Noah je vse prej kot to – prijazen, nasmejan, iskren in preveč skromen fant, čigar zanimive življenjske zgodbe se slišijo kot neskončno zabaven film.

Boštjan Gorenc-Pižama je slovenski raper, igralec, komik in prevajalec. Zelo domače mu je pronicljivo seciranje aktualnih dogodkov, ki se prepletajo s prodornimi enovrstičnicami. Med nabiranjem kilometrine tako v popularnih kot tudi v intelektualnih sferah je Boštjan Gorenc-Pižama naletel na mnoštvo stičnih točk med popularno umetnostjo, groteskno politiko in večno priljubljenimi najnižjimi strastmi v poslušalcu, zaradi česar uspe v samostojni predstavi približati zahtevnejši humor vsakemu.

Perica Jerković velja za enega najboljših slovenskih stand-up komikov, pa tudi za najbolj analitičnega, saj se zdi, da o tej zvrsti ve vse. S stand-upom se ukvarja od leta 2003, soustanovil je skupino Komikaze, danes pa se lahko pohvali z dvema odlično sprejetima celovečernima stand-up predstavama: Rojen v Jugi, v kateri se med drugim ukvarja s svojo izkušnjo begunstva, in Zgodovina selfie butla, v kateri obravnava samoupodabljanje. Poleg smeha ga zanimajo še drugi odzivi, ki jih lahko izvabi iz občinstva, pa tudi druge oblike nastopov, s katerimi prestopa meje pričakovanega.

Ja, vesel večer, v katerem se ni govorilo dosti vicev, pa kljub temu je njihov pogovor potekal tako sproščeno in obrnjeno na humor, da si se vmes moral smejati, če si še tako zadrt poslušalec in gledalec. Boštjan Gorenc-Pižama pa je predstavil tudi svojo knjigo »sLOLvenski klasiki 1«, ki je polna stand-up humorja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi