Slovenologija: S Tinom Vodopivcem in Perico Jerkovićem o Slovencih in humorju

Čeprav smo majhni, se lahko Slovenci pohvalimo s kar nekaj odličnimi stand up komiki, ki nas znajo nasmejati v skoraj vsaki situaciji. Stand-up je forma in format iz popularne ali množične kulture, njen avtentični prostor je komorno prizorišče: klub, bar, variete, kabaret, café-théâtre, pa tudi gledališka oziroma prireditvena dvorana ali prizorišče na prostem, šolske avle … Tokratna gosta dr. Noah Charneya sta bila znana komika Tin Vodopivec in Perica Jerković.

V organizaciji dr. Noah Charneya in Knjižnice Domžale, je v torek, 13. marca 2018, potekala Slovenologija, na kateri se je dr. Noah Charney z gostoma Tinom Vodopivcem in Perico Jerkovićem pogovarjal o humorju na Slovenskem. Raziskovali smo, kaj je Slovencem smešno, in izvedeli veliko novega o slovenski stand-up sceni.

Stand up komedija je že vrsto let prisotna povsod po svetu, zato smo tudi v Sloveniji dobili obraze, ki jim spravljanje ljudi v smeh ne dela težav. Žanr, izrazito usmerjen v občinstvo, se je rodil v anglo saksonskem svetu in je danes razširjen po vseh celinah. Med pogovorom smo spoznali, kako oseba sploh začne v takšnem poslu in kaj ga navdihuje.

dr. Noah Charney

Perica Jerković je bil eden izmed pionirjev domače stand up scene, v komedijo pa so ga pripeljala že študentska leta. Zanimal ga je film in videoprodukcija, imel je afiniteto do komičnih vsebin. Najzgodnejši vplivi so bili Top lista nadrealista in sarajevska predstava Audicija, v devetdesetih jugoslovanski filmi in zabavne vsebine HRT in italijanskega Mediaseta, na koncu pa vse, kar je prinesel internet, poglavitno stand up.  Perica velja za enega najizkušenejših stand up komikov pri nas, gledalcem pa se je v spomnim prvič vtisnil z avtobiografsko točko Rojen v Jugi. Znan je po tem, da obožuje sarkazem in samoironijo. Dobro se še spomni, kako je prvič nasmejal občinstvo. Na študentskem tečaju videoprodukcije je posnel film Ko bom velik z bizarnostmi iz vsakdana, a ko je pred prvo projekcijo v koprskem gledališču na odru nagovoril občinstvo in se je to odzvalo s smehom, je takoj vedel, da je to tisto pravo. Samo on in občinstvo, ki odreagira takoj. Brez posrednikov, brez tehničnih ovir.

Perica Jerković

Tin Vodopivec zna z občinstvom in se lahko pohvali že s kar nekaj nastopi na poslovnih dogodkih, modnih revijah, porokah, študentskih zabavah ali brucovanjih. Tin Vodopivec je trenutno eno najbolj vročih imen slovenske stand up comedy scene. S svojim čistim premetenim obzervacijskim humorjem, ki temelji na vsakodnevnih izkušnjah, je popularen med vsemi generacijami. Tudi on redno gostuje na Hrvaškem. Stand-up je po besedah Tina Vodopivca uspeha in naraščajoče popularnosti deležen po vsem svetu, še posebej v deželah, kjer je to še relativno nova oblika zabave. Tako se s podobno popularnostjo žanra trenutno na primer srečujejo na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji, pa tudi na Madžarskem, Poljskem, v Skandinaviji, Belgiji, Nizozemski … Youtube in internet sta bila po njegovem zagotovo glavna dejavnika za razvoj stand-up komedije: »Šele z njima smo si lahko ogledali številne komike, stile in nastope. Pred tem si lahko prišel v stik s tem žanrom tako, da si šel v ZDA in si tam v živo ogledal takšen nastop ali pa kupil VHS kaseto. Zdaj je vse dosegljivo s klikom miške.« Prvi stand-up, ki si ga je ogledal, je bil DVD Robina Williamsa Live on Broadway. »Način podajanja in zabavnost žanra sta me povsem prevzela, pričel sem klikati in brskati, ker sem hotel še več, in vrnitve ni bilo,« pravi Vodopivec.

Tin Vodopivec

Vsi sogovorniki so se strinjali, da se je stand up komedije možno naučiti, vsak se uči na svojih napakah in izkušnjah, vendar je učenje povrnjeno ob predpostavki, da ima oseba že od samega začetka določen občutek za komedijo in smisel za humor. Ne obstaja namreč spisek objektivnih pravil, po katerih bi se nekdo lahko naučil biti smešen, se pa zaradi različnih osebnosti razlikujejo tudi njihovi  nastopi, kar pa pripomore k barvitosti večera. Za nastopom je dejansko skritega veliko dela in biti stand up komik je, klišejsko ali ne,  način življenja. Glava vedno dela v to smer in kar naprej iščejo ideje. Prve ideje navadno niso nikoli tiste, ki potem zaživijo na odru. Treba jih je zloščiti, spolirati, nekaj dela je za mizo, potem pa še več na odru. Šele ko petič ali desetič na odru izvajajo svoj del, dobi volumen, ljudje se začnejo odzivati, potem kakšne stvari podaljšajo ali skrajšajo, saj je  to  konstantno razvijajoč se material,

Smeha poln večer je zadovoljil skoraj polno dvorano obiskovalcev Slovenologije. Izvedeli smo še marsikaj zanimivega o Stand-up sceni, o krajah vicev in še o mnogo drugih stvareh.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi