Slovenologija – dr. Noah Charney: Založništvo v Sloveniji

Na tokratnem srečanju poimenovanem Slovenologija, ki je v Knjižnici Domžale potekalo v torek, 11. aprila 2017, je dr. Noah Charney gostil ugledna predstavnika slovenskega založništva, Miho Kovača, predavatelja na Filozofski fakulteti in človeka, ki zaseda enega vodilnih položajev v Založbi Mladinska knjiga ter Mitjo Čandra, ustanovitelja in direktorja Beletrine. Gosta sta se pridružila v debati o založništvu doma in v tujini, bralni kulturi in o knjigah.

V uvodu srečanja je beseda najprej nanesla na založništvo v Ameriki, kot ga je doživljal dr. Noah Charney. Seveda je tam veliko več ljudi in s tem tudi več prodanih knjig, tako da v naši dvomiljonski državi česa takega ne pride v poštev, saj se pri nas zelo dobre uspešnice prodajo največ v osem do devet tisoč izvodih. Beseda je v nadaljevanju nanesla tudi na e-knjige in nato, če bodo v svetu izpodrinile klasične knjige, saj je trend pred leti nakazoval na to, sedaj pa baje statistični podatki kažejo, da se trend branja klasičnih knjig spet dviga in se že izenačuje z e-knjigami. Precej je pripomogla tudi višja cena e-knjig, zato ljudje rajši posegajo po cenovno skorajda isti klasični knjigi.

Moje skromno mnenje ob tem je, da vseeno vonj po tiskarski barvi, vonj po papirju lahko precej prekaša e-knjigo, pri kateri tega vonja ni, tudi šelestenja papirjev, ko obračaš strani ni, pri e-knjigi pa bolj trpijo oči, saj gledaš v osvetljen ekran. 

Še marsikaj zanimivega smo slišali glede založništva, tudi o napakah vodilnih, ko gre za bodoče uspešnice, o ukinjanju nekaterih dolgoletnih enciklopedij in še in še …

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi