Slovenologija – Dr. Noah Charney: Slovenski glasbeni zakladi

Ste se kdaj vprašali, kako je biti rock zvezda? Kakšna je slovenska glasbena scena? Se le-ta razlikuje od ameriške? Dr. Noah Charney je v Knjižnico Domžale v torek, 10. januarja 2017, v goste povabil zanimiva gosta: Vlada Kreslina, priljubljenega kantavtorja in folk rock glasbenika ter Chrisa Eckmansa, izvirnega ameriškega rock zvezdnika, frontmana skupine The Walkabouts, ki pa zaradi bolezni, kljub ponujenemu močeradovcu ni mogel priti na ta zanimiv dogodek.

Ste se kdaj vprašali, kako je biti rock zvezda? Kakšna je slovenska glasbena scena in kako je primerljiva z ameriško? To in še precej več je bila tema pogovora v tem mesecu. Najprej je dr. Noah pozdravil vse prisotne, ki so napolnili dvorano Knjižnice Domžale, saj ima dr. Noah vedno zanimive goste, ki jih je vredno priti poslušat in seveda videti v živo. Zatem pa je predstavil gosta, kantavtorja ter folk rock glasbenika Vlada Kreslina. Tako smo izvedeli, kako sta se spoznala in se dogovorila za ta pogovor.

»Ja, Vlado Kreslin je res vsestranski glasbenik, ki se razdaja vsem ljudem, pa ni važno, je to nekaj tisoč gledalcev na koncertih ali pa trinajst babic v kakšni zakotni vasici na vaškem odru«, je dejal dr. Noah ter pripomnil, da se res spominja enega koncerta nekje v hribih, uro in pol vožnje vstran.

Pogovor se je nanašal tudi o snemanjih v studiih, slišali smo anekdoto o »tisti črni kitari«, o doživetjih pri naših zdomcih v Ameriki, ki so pričakovali moža s harmoniko, pa se pojavi Vlado Kreslin s tisto črno kitaro, o razočaranju zdomcev, ko pa so slišali njegovo glasbo, pa so bili tako navdušeni, da so ob naslednjem obisku Vlada Kreslina pri njih čez leto dni, že veselo na frajtonarice igrali njegove pesmi.

Pa tudi anekdota o teksaškem dekletu je bila zanimiva ter polna prigod, ki je prišla tako daleč, da je Teksašanka celo hodila na Vladove koncerte v Ameriki in celo v Kranj je prišla, ki pa je zaradi poplav, saj je zalilo tisto gostilno, koncert odpadel, pa je potem Vlado vseeno imel koncert zanjo kar v svoji domači hiši ob skupni večerji, ki jo je skuhala Vladova žena. Nastala pa je zanimiva knjiga, ki jo je teksačanka po teh dogodkih napisala.

Seveda gost večera Vlado Kreslin ni mogel brez svoje, sicer nove »črne kitare«, zato nam je zaigral in zapel dve pesmi.

Še veliko smo izvedeli o slovenski glasbi, o samem gostu večera, o nastopih v dežju in nevihtah, ko ga je dvakrat vrglo po tleh zaradi preboja elektrike v nevihtnem koncertu, saj baje mikrofon in električna kitara skupaj ustvarjata smrtno kombinacijo za glasbenika v nevihtnih in mokrih nastopih.

Zanimiv in poučen pogovor, ki je res navdušil polno dvorano Knjižnice Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi