Slovenologija – dr. Noah Charney: Mojstrovine slovenskih ustvarjalcev

V Knjižnici Domžale je v sklopu zadnje spomladanske Slovenologije, ki jo vodi dr. Noah Charney, potekal zanimiv pogovor o rokodelstvu na slovenskih tleh ter o oživljanju in varstvu slovenske arhitekturne dediščine. Gosta srečanja sta bila Franc Kremžar, priznani keramičar iz Komende ter Tomaž Schlegl, priznani arhitekt, ilustrator, slikar in zgodovinar.

Zanimiv pogovorni večer je potekal v torek, 9. maja 2017 v dvorani Knjižnice Domžale. Večer, ki je veliko obetal, saj sta oba gosta prava mojstra v svojih poklicih. Tomaž Schlegl je Kamničanom znan kot arhitekt, ki ima jasna stališča o marsikaterem javnem vprašanju. Svoji kritični drži se ni izneveril niti v tokratnem večernem pogovoru. Nov spletni portal ArtOpen, ki ga je soustvaril z arhitektk Uršulo Lenščak in Branetom Golubovičem, popularizira in na široko odpira likovno prizorišče tudi mladim in še neuveljavljenim avtorjem, ki pogosto nimajo vstopa v uveljavljene galerije. 

Franc Kremžar izhaja iz rodu lončarjev, saj sta se s to obrtjo ukvarjala že njegov ded, oče in mama. Franc Kremžar je svoje lončarsko obrtno znanje nadgrajeval in dopolnjeval tudi s sodelovanjem z arhitektom Matjažem Deuom in oblikovalcem Oskarjem Kogojem. Njune oblikovalske zamisli je uspešno pretvarjal v enkratne lončarske uporabne in okrasne umetnine. Kremžarjevo rokodelsko mojstrstvo se kaže prav v poustvarjanju in nadgrajevanju tradicionalnih oblik komendske lončenine. Potičnice, pekači, krožniki, latvice, lončki in skodelice, vrči in majolike ter številni drugi lončarski predmeti so tudi danes »železni repertoar« Kremžarjeve lončarske delavnice v Gmajnici in po njej ljudje tudi najbolj povprašujejo. Nekaj svojih lončarskih izdelkov je mojster prinesel tudi na ogled, kjer jih je lepo razstavil pred mizo, kjer je potekal pogovor, ki je nanesel na mnoga področja umetnostne obrti, do mačehovskega odnosa države za zunaj Slovenije priznane umetnike, doma pa za njih brez posluha …

Več v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi