Slovenologija – dr. Noah Charney: Ljubezen po slovensko

V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 13. februarja 2017, v sklopu Slovenologija, ki jo v organizaciji s Knjižnico Domžale vodi dr. Noah Charney, potekal zanimiv pogovor na temo ljubezni. Tako je dr. Noah Charney v goste povabil dr. Svetlano Slapšak, antropologinjo in doktorico antičnih študij ter dr. Božidarja Slapšaka, arheologa in rednega profesorja na ljubljanski Filozofski fakulteti – dva priznana slovenska profesorja – ljubeč in očarljiv par že več desetletij.

V prijetnem vzdušju in sproščenem pogovoru se je razpravljalo na temo ljubezni. Spregovorili pa so tudi o knjigi Svetlane Slapšak Zelje in spolnost.

Dr. Svetlana Slapšak je antropologinja in doktorica antičnih študij, rojena Beograjčanka, ki jo je akademska pot vodila po številnih evropskih in ameriških univerzah. Predavateljica in nekdanja dekanja Fakultete za podiplomski humanistični študij v Ljubljani. Je avtorica več kot 50 knjig – okrog 400 znanstvenih študij in več kot 1000 esejev. Z možem je leta 1983 v Ljubljani organizirala peticijo proti smrtni kazni, z gibanjem »1000 žensk za mir« je bila predlagana za Nobelovo nagrado za mir. V pogovoru smo slišali o spolnosti, o ljubezni, o homoseksualnosti že v starogrškem času, o položaju žensk nekoč in tudi danes. "Ženske so bile izključene iz antične demokracije, saj jim ta ni podeljevala državljanskih pravic, redko, če sploh, so se pojavljale v umetnosti in filozofiji ali pa so bile omejene na objekt, predstavljen skozi moško optiko", je dejala Slapšakova. Slišali smo tudi zgodbo, kako sta se z sedanjim možem spoznala, kako sta živela ločeno, ona v Beogradu on v Ljubljani ter se 15 let vozila z vlakom na obiske.

Dr. Božidar Slapšak je diplomiral in doktoriral iz arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot raziskovalec se posveča proučevanju arheoloških sledov poselitve in rabe prostora, arheoloških naselbinskih in krajinskih struktur, posebno v antiki. Redno sodeluje v mednarodnih raziskovalnih projektih v Sloveniji, na Hrvaškem in v Grčiji (sodelovanje z univerzami v Birminghamu, Leidnu in Leuvenu). Od leta 1972 je zaposlen na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer poučuje rimsko arheologijo in epigrafiko. V pogovoru smo izvedeli o izkopavanjih v Grčiji, kako so odkrili celo mesto in to na kraju, ki ga je pregledalo več skupin arheologov, pa niso ničesar našli …

V pogovoru, ki si ga lahko ogledate v zgornjem videu, smo slišali še marsikaj zanimivega o ljubezni, položaju žensk nekoč in danes, o zakonskih zvezah nekoč in danes … 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi