Slovenci in Hollywood: Tanja Ribič in Branko Đurić – Đuro

dr. Noah Charney: Slovenologija

Tokratnih gostov Slovenologije ni potrebno posebej predstavljati. Tanja Ribič in Branko Đurić – Đuro sta med najbolj znanimi slovenskimi igralskimi pari. Z Noahom Charneyem sta debatirala o filmski produkciji v Sloveniji in bivši Jugoslaviji, o vodenju lastnega gledališča, o sodniški vlogi v oddaji Znan obraz ima svoj glas. Đuro nam je celo zaupal, zakaj ima vedno sončna očala in še mnogo zanimivosti iz sveta filma in gledališča smo slišali.

V sklopu Slovenologije v organizaciji dr. Noah Charneya in Knjižnice Domžale, je v torek, 13. februarja 2018, potekal zanimiv, sproščen in smeha poln večer, ki je razvedril polno dvorano obiskovalcev, saj so izvedeli marsikaj zanimivega o slavnem paru Ribič-Đurić.

Kot je dejala Tanja Ribič, je svojega moža, glasbenika, igralca in režiserja Branka Đurića – Đura spoznala leta 1993 med prestavo Klinika Tivoli, v kateri sta igrala moža in ženo. Ker Branko Đurić – Đuro prihaja iz Bosne, sta se s Tanjo Ribič dobesedno borila za svojo ljubezen, a je le-ta preživela. Skupaj sta že več kot 20 let. Sedem let po poznanstvu sta dahnila večni da, v razmerju pa sta se jima rodili dve hčerki: Zala, ki trenutno študira igro v ZDA, in Ela, ki hodi še v osnovno šolo. Tanja skrivnost dolgega srečnega razmerja pripisuje globokim obojestranskim čustvom. Njena druga velika ljubezen pa je gledališče. To trenutno izkazuje v predstavah Trač in Čudežna terapija. Slednjo je nedavno uprizorila že več kot stokrat. Branko Đurić je že vrsto let vegetarijanec in kot pravi, ni več čevapčičev. Njihova ljubezen je bila mala pujska Pinga, ki pa je zrasla in nastopila celo v seriji Čista Desetka.

Tanja Ribič

Na srečanju smo tudi izvedeli, kako je slovenska komisija, ki je ocenjevala film Nikogaršnja zemlja, ki je bil posnet leta 2001 v režiji Danisa Tanovića, v njem pa je glavno vlogo igral Branko Đurić Đuro, zavrnila, da bi ga poslala na mednarodno tekmovanje, s tem pa dala zeleno luč Bosni, ki je plasirala film na tekmovanje, kjer so prejeli mnoge nagrade, med njimi tudi oskarja za najboljši tuji film, zlati globus za tuji film ter nagrado Kanskega filmskega festivala za najboljši originalni scenarij …Tako je naša “vsevedna” komisija poskrbela, da Slovenci nismo prvič dobili kakšnega oskarja za film.

Branko »Đuro« Đurić, bosanski filmski in televizijski igralec ter režiser, * 28. maj, 1962, Sarajevo, Bosna in Hercegovina. Uveljavil se je s TV serijo Top lista nadrealista in predstavo Audicija (1985, Boro Stjepanović) v Jugoslaviji v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V Sloveniji je se je uveljavil kot član igralske zasedbe uspešne predstave Klinika Tivoli d.o.o. MGL iz začetka devetdesetih. Znan je tudi kot režiser serije Naša mala klinika  in Čista desetka.

Branko Đurić – Đuro

Branko Djurić-Djuro in Tanja Ribič veljata za enega izmed najbolj prepoznavnih igralskih parov pri nas, ki se lahko pohvali tudi z uspešnim in srečnim zakonom. Branko Đurić pravi, da pri svoji lepi soprogi tudi po tolikih letih zakona še danes vsak dan odkrije nekaj novega. Da se v vseh letih, odkar sta skupaj, nista prav veliko spremenila in še danes oba izgledata zelo mladostno, verjetno ta sreča vpliva na to. In Brankova sončna očala. Ta so z močno dioptrijo, moti pa ga tudi močna svetloba reflektorjev, zato so očala sončna. Nekaj besed je naneslo tudi na hčerko Zalo, ki študira igro v ZDA. Govor je nanesel tudi na igralce, ki so seveda v tujini mnogo bolje plačani kot pri nas, a so praktično zaradi preobremenjenosti z delom, saj delajo pri več projektih, marsikateri igralci že čisto “skurjeni”, kot je povedala Tanja Ribič. Beseda je nanesla tudi o žirantski mafiji na Znan obraz ima svoj glas, pa o skupnem projektu dr. Noaha in Branka, ki pišeta scenarij za oddaje, ki so še zaenkrat skrivnost.

Veliko zanimivega smo slišali o res odličnem paru, ob tem pa se človek sprašuje, od kot jima toliko energije, da to vse zmoreta.

Avtor: Miro Pivar: Foto; video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi