Šli so na KUL-TURO

V Centru za mlade Domžale je v četrtek, 17. maja 2018, potekalo odprtje razstave nagrajenih in pohvaljenih del Likovno in literarnega natečaja GREM NA KUL-TURO. Na natečaj, na katerem je sodelovalo 62 predšolskih otrok, 144 osnovnošolcev, 91 dijakov, študentov in odraslih, je skupno prispelo 297 del, od tega 276 likovnih in 21 literarnih del.

Center za mlade Domžale je v letošnjem letu razpisal likovno-literarni natečaj GREM NA KUL-TURO. Kot govori že naslov, se je morala vsebina likovnih in literarnih del nanašati na kulturo v njeni najširši različici in je lahko vključevala različne oblike kulturnega udejstvovanja, različne pojavne oblike kulture npr. tudi grafiti, stripi, popkultura, vedenja/navade različnih subkultur. Prav tako so udeleženci natečaja svoja dela lahko oddali v različnih likovnih tehnikah in literarnih žanrih.

Anja Sagadin iz Centra za mlade je na odprtju razstave in podelitvi nagrad povedala, da gre že za tradicionalni natečaj, saj letos poteka že peto leto. S tem natečajem želijo spodbuditi mlade in manj mlade po srcu, da se prepustijo domišljijskemu svetu in ustvarijo likovna in literarna dela. V letošnjem letu Center za mlade praznuje 20-letnico delovanja, v okviru tega jubileja pa prirejajo kar nekaj zanimivih dogodkov. »Tokratni natečaj je namenjen praznovanju omenjenega jubileja, s tem pa želimo poudariti, da Center za mlade Domžale že 20 let tudi uspešno deluje tudi na področju razvijanja mladinske ustvarjalnosti in kulturnega udejstvovanja mladih,« je povedala Anja Sagadin in ob tej priložnosti zbrane povabila na prireditev Dan za mlade, ki se bo 25. maja 2018, odvijal v Češminovem parku v Domžalah. Na prireditvi bo poskrbljeno za dobro glasbo, druženje in številne zanimive aktivnosti.

Na natečaj je letos prispelo nekaj več del kot lani in sicer 297, od tega 276 likovnih in 21 literarnih del. Likovna dela sta pregledala likovna pedagoginja Lučka Berlot in akademski slikar Janez Praprotnik, literarna dela pa sta ocenila pisec člankov, recenzij, kolumn in pravljic Matic Slapšak ter knjižničarka Tjaša Klopčič. Razstavljena dela si v Centru za mlade Domžale lahko ogledate do 20. junija 2018.

Janez Praprotnik, član strokovne komisije, ki je ocenjevala likovna dela, je povedal, da se natečaj že v osnovi igra z svojo vsebino. Besedo kultura so razdelili na dva mladim zelo znanima pojmoma in nekateri, vsaj kar se tiče likovnih del, so to vzeli dobesedno in to tudi prikazali v svojih likovnih delih. Večina pa je bolj svobodno pristopila k izvedbi likovnih del. Po njegovih besedah so bili najbolj sproščeni predšolski otroci, vsi sodelujoči pa so s zmogli s pomočjo mentorjev ustvariti odlična dela. Vsem se je zahvalil za udeležbo na natečaju ter jim tudi čestital za izdelke.

Nagrajence po posameznih kategorijah si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Nagrade so prispevali: Pustolovski park Geoss, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Studio Hieroglif in Center za mlade Domžale.

Razstavljena dela si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi