Slavnostno odprtje devetega mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom

Mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom je bil prvič organiziran leta 2011 kot prvi tovrstni festival v Sloveniji. S festivalom povezujejo in nadgrajujejo prizadevanja za motiviranje za branje in dejavnike na področju promocije branja; bralca s tem nagovarjajo ustvarjati po njegovi meri, obenem pa javno promovirajo branje, predvsem branje v prostem času. S tem razmišljajo globalno in delujejo lokalno, literaturo pa povezujejo s strpnostjo in medgeneracijskim povezovanjem. Letošnjo uvodno prireditev, ki je potekala v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, je povezoval Boštjan Gorenc Pižama, ki je na odru gostil pisatelje in pesnike: Sašo Pavček, Petra Svetino in Ferija Lainščka. 

V devetem letu Bralnic pod slamniki, katerih odprtje je potekalo v torek, 29. januarja 2019, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, letos niso gostili gostov iz tujine, ampak so tematiko poezije izkoristili, da so ves poudarek dali slovenskim mojstrom besede. V središče so postaviti Petra Svetino, ki je slovenski izbranec za nominacijo za Andersenovo nagrado. Njemu ob bok so postavili še Sašo Pavček in Ferija Lainščka, ki sta polni dvorani obiskovalcev prebrala vsak nekaj svoje pisane besede.

Festival Bralnice pod slamniki organizira Miš založba, soorganizatorji pa so Knjižnica Domžale, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, od leta 2015 Goriška knjižnica Franceta Bevka in od 2016 Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, letos pa se je pridružila še Mariborska knjižnica. Festival je namenjen promoviranju branja, predvsem v prostem času, literaturo pa skuša povezati s strpnostjo in medgeneracijskim povezovanjem. V okviru festivala se odvijajo različni dogodki, obiski slovenskih in tujih avtorjev in druženja različnih skupin.

Prireditev je vodil Boštjan Gorenc – Pižama.

Odprtja festivala Bralnice pod slamnikom so se udeležili podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, direktorica Javne agencije za knjigo Republike Slovenije Renata Zamida, predstavnica Urada za Unesco Republike Slovenije Barbara Urbanija, predsednica društva Triglav Slovencev v Banja Luki Marija Grbič, direktorji in direktorice knjižnic, številni učitelji ter seveda mladi bralci, brez katerih ne bi bilo festivala Bralnice pod slamnikom.

Nekaj pozdravnih besed je v uvodu spregovoril direktor založbe MIŠ Anže Miš, ki je med drugim dejal, da ga veseli, da se jih je v domžalskem hramu kulture zbralo toliko starih prijateljev knjig, kakor tudi mladih prijateljev in mogoče tudi kdaj ustvarjalcev poezije. Ob koncu se je zahvalil Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije in Občini Domžale, da vsa leta stojita za njimi in jim omogočata izvedbo tega festivala.

Anže Miš, direktor založbe Miš.

Tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec je vsem zbranim zaželela dobrodošlico v domžalskem hramu kulture: »Bralnice pod slamnikom so festival, na katerega smo v občini Domžale zelo ponosni, saj promovira in spodbuja mlade k branju in nas ozavešča, da je branje življenjska vrednota. Z branjem vstopamo v svoj svet, svet domišljije, odstiramo nova obzorja, spoznavamo in sprejemamo drugačnost, spoznavamo svet kulture, običaje …«

Podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec.

Občina Domžale je pred časom skupaj z založbo Miš izdala tudi pravljico Nine mav Hrovat Hrošček Simon širi zadovoljstvo, ki jo podarjajo prvošolčkom na poti v hram učenosti. Nekaj besed pa je mladim bralkam in bralcem spregovorila tudi direktorica Javne agencije za knjigo Republike Slovenije Renata Zamida.

Sledil je literarni vložek, ki sta ga s svojimi deli zapolnila Feri Lainšček in Saša Pavček. V okviru festivala je izšla pesniška slikanica Ferija Lainščka »Moje najljubše pesmi o živalih«, ki nas popeljejo v živalski vsakdan. »Polža ne moti, da je počasen, bo že enkrat prišel na cilj.  Pesmica o treh račkah, pa pesmica o goski ….« Vsaka pesem zase odpira tematike, ki so skupne vsem nam. Velike tiskane črke in Lainščkov tipičen slog je namenjen družinskemu branju, predšolskim otrokom in prvošolčkom. Pesniška slikanica približa poezijo tistim najmlajšim, ki se prvič srečujejo z njo. Knjižica pesmi slavi veselje do življenja, ljubezen, pogum, sprejemanje drugačnosti, družino, povezovanje, svobodo in prijateljstvo. In iz te pesniške slikanice je Feri Lainšček prebral nekaj pesmic.

Boštjan Gorenc – Pižama s Sašo Pavček in Ferijem Lainščkom.

Vsestranska umetnica Saša Pavček pa nas je z odlomkom iz otroške pesnitve »Rumi in kapitan« odpeljala na napeto literarno popotovanje po razburkanih vodah poguma, srčnosti in igrivosti. Psička Rumi – junakinja današnjega časa – zmore rešiti življenja vojnih žrtev, očistiti zemljo in peti. Pesnica je z delom spisala odo miru, človečnosti in hrabrosti, ki kar prekipeva od življenja in ljubezni do sočloveka in živali. Pesnitev se v hudomušnem slogu pomorske dogodivščine dotakne tako vprašanja onesnaževanja okolja kot aktualne problematike beguncev in z njo povezanega vsesplošnega pomanjkanja sočutja.

Sledil je pogovor z osrednjim gostom Petrom Svetino, ki je doktoriral iz slovenistike in dela na Univerzi v Celovcu. Trenutno je eden vrhunskih slovenskih piscev za otroke. Ob pisanju za otroke in mladino piše tudi strokovne in znanstvene članke o starejši slovenski in mladinski književnosti. Ukvarja se tudi s prevajanjem iz angleškega, češkega, nemškega, in hrvaškega jezika in uredniškim delom. Med pogovorom, ki ga je vodil Boštjan Gorenc Pižama, je osrednji gost prebral nekaj pesmic iz knjige ROP.

Pogovor s Petrom Svetino, vrhunskim slovenskim piscem za otroke.

Prvo delo, ki ga je Peter Svetina objavil je slikanica O mrožku, ki si ni hotel striči nohtov. Kmalu je po knjigi nastala tudi lutkovna igra. Nato se je mrožek zopet pojavil v delu Mrožek, dobi očala. Peter Svetina je izdal tudi  knjige za otroke in mladino: Lila mesto , Vidov angel, Goske, psički in oslički, Skrivnost mlečne čokolade, Klobuk gospoda Konstantina, Ringaraja,Antonov cirkus, Modrost nilskih konjev, Kako je Jaromir iskal srečo, pesniški zbirki Mimosvet in Pesmi iz pralnega stroja, mladinski roman Škržati umolknejo opolnoči ter otroška mladinska detektivka Usodne platnice. Ob pisanju za otroke in mladino piše tudi strokovne in znanstvene članke o starejši slovenski in mladinski književnosti, o kriminalkah in romanih. Ukvarja se tudi s prevajanjem iz angleškega, češkega, nemškega, in hrvaškega jezika in uredniškim delom (Neža Maurer: ”Velik sončen dan”), sodeluje pa tudi na različnih simpozijih, urejanju zbornikov ter pri pripravil beril za pouk književnosti v osnovnih šolah.

Ker so nadgradnja Bralnic pod slamnikom literarni in likovni natečaji, javna branja in razstava del, ki nastanejo pod okriljem festivala, so na odru domžalskega hrama kulture podelili knjižne nagrade zmagovalcem natečaja. Na natečaj je prispelo 145 prispevkov, od tega 30 likovnih izdelkov in 115 literarnih izdelkov. Izdelki so prišli iz 21 šol, kar je skoraj še enkrat več kot lani. Prispevke je ocenjevala komisija, ki so jo sestavljali mag. Tilka Jamnik, Ivan Mitrevski in Stanka Zanoškar. Čeprav za prvo triletje ni bila razpisana kategorija, je prispelo 13 prispevkov tretješolcev, zato se je komisija odločila nagraditi tudi enega od njih. Med likovnimi prispevki se je komisija odločila nagraditi le en prispevek drugega triletja. Odločitev komisije je, da podeli posebno priznanje za skupinski likovni prispevek in dodatno posebno priznanje za literarni prispevek. Nagrade sta podelila mag. Renata Kosec in Anže Miš.

Nagrajenci mladinskega literarnega in likovnega natečaja.

Kategorija prvo triletje:

  • Nejc Jeklin, za pesem Branje je lepa stvar, 3. razred, OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, mentorica Nina Levpušček Melinc.

Kategorija drugo triletje:

  • Pia Bukovec, za pesem Naš Pit, 5. razred OŠ Martina Krpana, mentorica Anka Japelj.

Kategorija tretje triletje:

  • Lucija Strajnar Ravnjak za pesem Ljubezen, 7. razred, OŠ Rodica, mentorica Sabina Burkeljca.
  • Elena Lunič, za sliko Naseljevanje zvezde, 9. razred, Dopolnilni pouk slovenščine Banja Luka, mentorica Barbara Hanuš.

Posebno priznanje:

  • Člani knjižničarskega krožka LibBros za Fotoknjigopesem, OŠ Litija, mentorica Nevenka Mandelj.

Kategorija srednješolci:

  • Tia Krhlanko, za pesem Srečku Kosovelu, 2. letnik, 1. gimnazija Celje, mentorica Darinka Časl.

Posebno priznanje:

  • Aleksandra Špehar za Pesem Ivanu Cankarju, 2. letnik, Gimnazija Banjka Luka, mentorica Barbara Hanuš.

Kategorija najboljša pesem o slamniku:

  • Blažka Jurca, 7. razred, OŠ Rodica, mentorica Alenka Brovč.

Zmagovalcem natečaja in njihovim mentoricam iskrene čestitke!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi