Slavnostno ob prazniku Krajevne skupnosti Jarše-Rodica in 25-letnici Kulturnega društva Groblje

Preteklost je živa skoraj tako kot sedanjost. Spomini so kot mozaik, edinstveni in neponovljivi. Spomini na prehojeno pot, opravljeno delo in spomini na naše najdražje. Že stari rek pravi, da ko se pojavi veselje, mu odprimo vrata in okna, ker nikoli ne pride ob nepravem času.

V Kulturnem domu Groblje so v petek, 26. oktobra 2018, obeležili kar dvojni praznik; praznik Krajevne skupnosti Jarše–Rodica in 25-letnico delovanja Kulturnega društva Groblje. Slavnostne akademije, ki jo je povezovala Romana Košenina, se je udeležilo lepo število ljubiteljev kulture in občanov ter gostov, med njimi se je slavnosti udeležila podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, predsednik Krajevne skupnosti Jarše-Rodica Janez Juhant, predsednik Kulturnega društva Groblje Anton Košenina, vodja OI JSKD Domžale, Matej Primožič, jarški župnik Matjaž Križnar, člani sveta krajevne skupnosti, predstavniki društev in drugih organizacij.

V uvodu je Mešani pevski zbor Klas Groblje, pod vodstvom zborovodkinje Ane Bizjan, zapel himno, zatem pa je  nekaj besed o delovanju Krajevne skupnosti spregovoril predsednik sveta Krajevne skupnosti Jarše -Rodica Janez Juhant. S pesmijo je nadaljeval MePz Klas Groblje, ki ga sestavljajo dekleta in žene, fantje in možje, deluje pa od same ustanovitve društva pred 25. leti.

MePZ Klas Groblje.

Spomladi leta 1993 sta se Anton Košenina in Stane Cotman odločila, da bi v KS Jarše-Rodica ustanovila kulturno društvo. Ker sta bila oba že “zastrupljena” s kulturo sta vedela, da brez zborovodje ni zbora, brez režiserja pa ni igre. Iskala sta dirigenta in se dogovorila s Tomažem Pirnatom, da jih bo poizkušal pripraviti do petja. Potem pa so sledili vsi postopki za registracijo društva. Napisala sta statut, dobila 16 podpisnikov. Za izdelavo logotipa pa sta prosila Antona Bendo, ki je naredil pentljo, kar je bila smiselna poteza, saj pentlja povezuje vse zaselke vse zaselke njihove krajevne skupnosti – Spodnje, Srednje in Zgornje Jarše ter Rodico in Groblje. Prvi predsednik društva je bil Stane Cotman, po štirih letih pa je vodenje prevzel Anton Košenina, ki društvo vodi še danes. Zato je tudi sam spregovoril nekaj besed in nanizal 25-letni bogati čas delovanja društva ter povezovanju pevskih zborov, dramske skupine in folklorne skupine.

Nekaj pozdravnih in pohvalnih besed  je spregovoril tudi Matej Primožič, vodja OI JSKD Domžale, ki je med drugim dejal, da ga veseli, da se društva odzivajo na kulturne dogodke izven krajevne skupnosti in sodeluje tudi na srečanjih JSKD. V skeču dramske sekcije je Drago Plevel, ki v Grobljah režira predstave od leta 2003, predstavil mono skeč v primorskem narečju, ki je nasmejal obiskovalce prireditve.

Janez Juhant, predsednik KS Jarše-Rodica, mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale in Anton Košenina, predsednik Kulturnega društva Groblje.

Krajevna skupnost je delno financirana s strani Občine Domžale, Kulturno društvo pa pridobi sredstva na razpisu iz proračuna na podlagi prijavljenih programov. Tako je sodelovanje obeh institucij z občino dobro. Ob dvojnem prazniku je akademijo s svojo prisotnostjo počastila tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je dejala, da četrt stoletja ni zanemarljiva obletnica: »25 let nazaj sta spoštovana gospoda Stane Cotman in Anton Košenina ustanovila kulturno društvo. Veseli me, da v naši občini prebivajo številni talenti, da jih društva znate prepoznati in med seboj povezati. Da znate dihati s krajani in dati bogat pridih našim krajem in občini …« Predsedniku krajevne skupnosti in predsedniku kulturnega društva je izročila slamnika – darilo Občine Domžale.

V Programu je sodeloval tudi Ženski pevski zbor Moj spev, pod vodstvom Petra Pogačarja, ki deluje od januarja leta 2006, nastopajo pa vsepovsod, kamor jih povabijo in seveda tudi na revijah pevskih zborov. S spletom Koroških plesov je praznik popestrila Folklorna skupina Groblje, ki deluje pod vodstvom Nevenke Unk Hribovšek. Folklorna skupina je z organizacijo dr. Franca Hribovška dosegla lepe uspehe doma in v tujini. Zbudili so spet veselje do kulturne dediščine, prirejajo pa vsakoletno prireditev »V Grobljah kot nekoč«, kjer nastopajo različne skupine iz Slovenije in tujine.

Anton Košenina se je zahvalil vsem, ki so aktivno pripomogli k delovanju Kulturnega društva Groblje.

Predsednik Kulturnega društva Groblje Anton Košenina se je ob koncu s šopkom rož zahvalil prizadevnim predsednikom in mentorjem skupin ter vsem, ki so na kakršen koli način aktivno pripomogli k delovanju društva. Na odru so se mu pridružili Stane Cotman, Tatjana Horjak, Ani Bizjan, Drago Plevel, Vili Kaker, dr. Franc Hribovšek, Nevenka Unk Hribovšek, Nina Centa, Anže Kovačič, Peter Pogačar in Anton Benda.

V nadaljevanju je nastopila še Vokalna skupina Adam Ravbar, ki deluje od oktobra 2016 in se je prebila že v sam vrh slovenskih zborov. Skupino vodi umetniški vodja Peter Pogačar. Ob koncu se je moderatorka  Romana Košenina v imenu Krajevne skupnosti Jarše-Rodica in Kulturnega društva Groblje zahvalila vsem sodelujočim, gostom ter krajanom in krajankam, ki so si vzeli čas in počastili njihovo dvojno praznovanje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi