Slavnostno ob 100-letnici organiziranega delovanja čebelarskih društev Dolsko, Domžale, Krtina Dob, Lukovica in Moravče

Čebelarska društva Dolsko, Domžale, Krtina Dob, Lukovica in Moravče, ki so nedavno ob 100-letnici organiziranega delovanja omenjenih društev že izdala zbornik, so v soboto, 9. marca, pripravili še celodnevno dogajanje v Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici. Dogajanje se je pričelo v dopoldanskem času s simpozijem o čebelarstvu, namenjen tako strokovni in širši javnosti. Popoldan so se predstavniki vseh društev ob spremljavi Godbe Lukovica poklonili ustanoviteljem in vsem svojim predhodnikom s položitvijo venca pred Slaparjevo hišo v Lukovici, kjer je bila 9. marca 1919 ustanovljena Čebelarska podružnica na Brdski sodni okraj. Za vrhunec dneva pa je nato sledila še slavnostna akademija.

Ustanovitev Čebelarske podružnice za brdski sodni okraj 9. 3. 1919, je  zaradi prve svetovne vojne, ko je čebelarstvo tudi v lukovškem koncu zaradi odhoda mladih mož v vojno močno upadlo, spet dvignilo čebelarje osrednje Slovenije. Zgodnjo pomlad po prvi svetovni vojni leta 1919, je osrednje čebelarsko društvo začelo s sistematičnim delom na podeželju. Leta 1919 je imelo slovensko osrednje čebelarsko društvo že 48 podružnic, kar je bilo dvakrat več kot pred vojno. Ustanovni shod Čebelarske podružnice za brdski sodni okraj je tako bil 9. marca 1919, pri Slaparju v Lukovici. Od navzočih 60 čebelarjev se je še isti dan včlanilo 41 članov v novo podružnico.

Natanko 100 let pozneje, 9. 3. 2019, so se ob tako visoki obletnici organiziranega čebelarstva in delovanja čebelarskih društev Dolsko, Domžale, Krtina Dob, Lukovica in Moravče, predsedniki vseh petih čebelarskih društev ob zvokih Godbe Lukovica in praporščakih poklonili ustanoviteljem ter vsem svojim predhodnikom s položitvijo venca pred Slaparjevo hišo v Lukovici. Venec so položili Vrtko Uršič, ČD Dolsko, Andrej Jus, ČD Domžale, Marjan Koderman, ČD Krtina Dob, Mitja Nakrst in Irena Urbanija, ČD Moravče. Položitvi venca in kasneje svečane akademije so se udeležili tudi delegati s praporom pobratenega Čebelarskega društva LIPA iz Koprivnice.

V nadaljevanju je v dvorani Antona Janše v Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici potekala slavnostna akademija ob 100-letnici ustanovitve čebelarske podružnice za brdski okraj, predhodnika društev Dolsko, Domžale, Krtina Dob, Lukovica in Moravče. Prireditev je povezovala Tjaša Hrobat Košir. Za slavnostni uvod v praznovanje je pred vhodom v čebelarski center poskrbela Godba Lukovica.

Slavnostno akademijo so začeli z uradnima himnama, himno RS in himno slovenskih čebelarjev, ki ju je zapel Komorni moški zbor Čebelarske zveze Slovenije, pod vodstvom Aleša Sedušaka in citrarke Eve Medved. Ta mozaik vseh petih čebelarskih društev je zagotovo velik mejnik vzornosti, kar potrjuje že star slovenski pregovor »V slogi je moč.«

V pozdravnem nagovoru je Peregrin Ine Stegnar, predsednik Pripravljalnega odbora, ki je ob 100-letnici poskrbel za izdajo skupnega zbornika, pozdravil vse navzoče ter povedal nekaj o načrtih in izvedbi izdaje zbornika.  Ob koncu pa se je zahvalil vsem petim društvom za vso pomoč in zbrano dokumentacijo, da je zbornik lahko nastal in jim v zahvalo podaril kipce sv. Ambroža.

V nadaljevanju je zbrane nagovoril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je med drugim dejal, da se vsi veselijo, da praznujejo tako visok in lep jubilej prav v kraju, kjer je v teh 100 letih vzklila ideja in zrasel Čebelarski center Slovenije: »Da to nastaja v letu po tem, ko nam je Slovencem uspelo dobiti potrditev svetovne javnosti oz. svetovne politike Združenih narodov in za svetovni dan čebel postaviti 20. maj, je to še bolj slavnostno. Ponosni smo, da se ti jubileji nadaljujejo prav tu, v najlepšem čebelarskem centru na svetu, v čebelarski zvezi s centrom v Lukovici, v tem prostoru čebelarskega centra, kjer so vzklile mnoge ideje …« Pohvalil je tudi vseh pet društev, da so se odločili za skupen zbornik, kar ni praksa v Sloveniji, saj ponavadi hoče imeti vsak svojega. Ob tem velikem prazniku, 100-letnici, je predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč s plaketami Čebelarske zveze Slovenije, nagradil predsednike in predsednico vseh petih čebelarskih društev. Ob zaključku pa sta Čebelarska zveza Slovenije in Čebelarsko društvo Lukovica za idejo in dolgoletno delo oskrbnika Čebelarskega centra na Brdu, pokojnemu Francu Urbaniji izročila veliko zahvalno plaketo. Plaketo je prevzel Mitja Nakrst, predsednik ČD Lukovica.

Čebela simbolizira govorništvo, poezijo in inteligenco. O čebeli govorimo kot žlahtni spremljevalki slovenske kulture. Nikjer drugje se že od davnih let narava in kultura tako srečno ne povezujeta, kot ju povezuje čebela – ki daje zgled marljivosti in popolne urejenosti v združbi sebi enakih. Ko so se v Pripravljalnem odboru odločali, koga izbrat za slavnostnega govornika, so se  odločali med politiko  in ljudmi, ki so povezani z naravo in dajejo izjemen prispevek h stroki znanosti, kulturi. In so se odločili za slednje. Ob tako pomembnem, visokem jubileju je slavnostni govor imela slovenska klimatologinja, predstojnica katedre za agrometeorologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, članica Medvladnega foruma za spremembe podnebja v Ženevi prof.dr. Lučka Kajfež Bogataj.

Poglejte samo koliko frazemov smo Slovenci vzgojili o čebelah: biti »len kot trot«, ali pa »priden kot čebela,«. Le “kaj je pičilo človeka«? Človek je povezan s čebelo odkar je ozavestil svoj obstoj. Zgodbo  praznika, osrednjo izpoved 100-letnice organiziranega čebelarstva, je orisal zgodovinar in odgovorni urednik zbornika, ki je izšel ob stoletnici, sicer tudi sam mladi čebelar, mag. Blaž Otrin.

Z igranim prizorom smo podoživeli trenutke ustanovitve Društva, natanko pred stotimi leti.  Zgodovinski zapisnik ob ustanovitvi  je zbranim interpretiral in prebral Marjan Kuret. V kulturnem programu so sodelovali Komorni moški zbor Čebelarske zveze Slovenije pod vodstvom Aleša Sedušaka in citrarke Eve Medved, predstavnika Čebelarskega društva Moravče Peter in Petra Pirnat, Otroška folklorna skupina Dolsko, Klapa Sidro ter Citrarska skupina Društva Lipa – Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, pod vodstvom Damjane Praprotnik.

Srečno in naj medi!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi