Slavnostni koncert ob 16. Gostičevih dnevih

Slovesnosti v spomin na tenorista Jožeta Gostiča, imenovane Gostičevi dnevi ohranjajo spomin na našega rojaka, svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča s prireditvami, ki potekajo v opernih hišah in krajih povezanih z njegovim življenjem in delom, nastali pa so na pobudo prof. Vladimirja Kranjčevića, ravnatelja Opere HNK Zagreb.

Močan poudarek in visoko kvaliteto so dosegle že ob svojem začetku leta 2000, ob počastitvi 100. obletnice Gostičevega rojstva. Spomin na umetnika je zaživel na raznovrstnih prireditvah in koncertih v Sloveniji in na Hrvaškem, pred njegovo domačijo na Homcu je bil odkrit doprsni kip, izdana je bila dvojna zgoščenka s posnetki Gostičevih nastopov, vrhunec pa predstavlja izčrpna, vsebinsko zaokrožena monografija.

Na koncertih, ki spremljajo Gostičeve dneve, so doslej sodelovali vrhunski slovenski in hrvaški umetniki vseh generacij, od dragocenega, z nostalgijo obarvanega nastopa nekdanjega Gostičevega odrskega kolega Tomislava Neralića, prek zrelih kreacij umetnikov, ki so si dandanes utrdili ugled doma in v tujini, do tistih, ki so šele začeli okušati čar opernega gledališča.

Spored 16. Gostičevih dni pripravlja Kulturno društvo Jože Gostič Homec skupaj z Društvom prijateljev zagrebške Opere, SNG Opera in balet Ljubljana in Opero HNK Zagreb v preteklih letih pa so sodelovali še: Kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom iz Zagreba, SNG Opera-balet Maribor, Opera HNK Split ter Opera HNK Ivana pl. Zajca Reka. Vrsto let jim je odkrival širšo paleto Gostičevega pevskega dela tudi Slovenski komorni zbor, danes pa pri tem sodeluje zbor Consortium musicum, oba pod vodstvom zborovodje dr. Mirka Cudermana.

16. Gostičevi dnevi so se začeli že v soboto, 7. marca 2015, z uprizoritvijo opere Prodane neveste B. Smetane v Operi HNK Zagreb. Vrhunec dogajanja pa je bilo v nedeljo, 8. marca 2015, najprej s Spominsko sveto mašo na Homcu, ki jo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore in popoldanskim Slavnostnim koncertom v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, kjer so sodelovali solisti Opere HNK Zagreb ter solisti SNG Opere in balet Ljubljana. Slavnostnega koncerta sta se udeležili tudi podžupanji Občine Domžale, mag. Renata Kosec in mag. Jana Miklavčič ter še številni ugledni gostje iz Hrvaške in Slovenije.

V slavnostnem govoru je podžupanja mag. Renata Kosec povedala, da ji je v veliko čast, da je skupaj z prisotnimi na Gostičevih dnevih. Po njenih besedah so Gostičevi dnevi tisti dnevi, ki nam vedno znova pobližajo operno ustvarjalnost, ponudijo vrhunsko doživetje in obogatijo kulturno življenje v občini. »To so tisti dnevi, ki nam po mnogih težkih dnevih še kako manjkajo. Kulturni dogodki, s katerimi obogatimo naš spomin na vrhunskega umetnika Jožeta Gostiča, nas obenem širše povezuje tudi z našo sosednjo Hrvaško. Ugledni umetniki in ustvarjalci tako skupaj prikažejo prave čare opernega ustvarjanja«, je dejala Renata Kosec in ob koncu še dodala: »Predno se prepustimo opernim čarom se Kulturnemu društvu Jože Gostič zahvaljujem, tako za današnji večer, kot tudi za dolgoletna prizadevanja pri oživljanju, ohranjanju in bogatitvi kulturnega življenja v naši občini. Nenazadnje pa se zahvaljujem vsem nastopajočim, ki nam bodo polepšali današnji večer. Srečno.«

Podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec.

Na Slavnostnem koncertu, ki ga je povezoval Ivan Lotrič, so sodelovali solisti Opere HNK Zagreb: Jelena Kordić, Dubravka Šeparović Mušović, Luciano Batinić, Davor Radić ter SNG Opera in balet Ljubljana: Urška Breznik, Rebeka Radovan, Ivan Andres Arnšek, Branko Robinšak, ob klavirski spremljavi Nina Cossetto in Marka Hribernika.

16. Gostičevi dnevi se bodo zaključili v nedeljo, 22. marca 2015, ob 16. uri v SNG Opera in balet Ljubljana z opero Carmen, G. Biseta, ki jo bodo uprizorili solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.
 

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi